24.07.2023 / 13:01 BiH - Saopštenje za medije

'Seksualna iznuda je korupcija. Prekinimo ćutanje!'

'Seksualna iznuda je korupcija. Prekinimo ćutanje!'
Foto: Vijesti.ba

Helsinški parlament građana Banja Luka, uz podršku Centra civilnih inicijativa i USAID-a, realizuje projekat “Građani/ke u borbi protiv tihe korupcije”, a fokus je na seksualnoj iznudi - “sextortionu”.

Projekt, koji će trajati narednih 12 mjeseci, ima za cilj analizirati prisutnost seksualne iznude u javnom i privatnom sektoru i ispitati mogućnosti integracije termina seksualna iznuda (“sextortion”) u relevantne zakone i politike.
Seksualno iznuđivanje je spoj seksualnog uznemiravanja i korupcije, odnosno rodno određeni oblik korupcije, koji kao takav još uvijek nije formalno - pravno prepoznat u zakonima u Bosni i Hercegovini.

U pomenutom periodu planirane su kontinuirane aktivnosti upoznavanje šire javnosti sa pojmom „sextortiona“, kao rodno određenim vidom korupcije, njegovim štetnim posljedicama i načinima prijave. Slogan kampanje je “Seksualna iznuda je korupcija. Prekinimo ćutanje!”

Vjerujemo da će i mediji u BiH prepoznati širi značaj ovog projekta, te vas pozivamo na saradnju i da učestvujemo zajedno u aktivnostima i informisanju javnosti, a u cilju efikasnije primjene propisa i bolje pravne zaštite od seksualne iznude.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo