15.07.2023 / 19:55 Regija - 'Srbija protiv nasilja'

U Beogradu novi protesti: Skandiranje 'ostavke, ostavke'

U Beogradu novi protesti: Skandiranje 'ostavke, ostavke'
Foto: Nova.rs
U Beogradu se večeras održava 11. protest "Srbija protiv nasilja".

Građani večeras šetaju do Mostarske petlje, gdje će biti blokiran auto-put.

Protestna kolona prolazi pored zgrade Vlade, čuju se povici „ostavke, ostavke“, kolona ide u pravcu Savske ulice i Palate pravde. Reporteri javljaju da među ljudima postoji i dalje energija pobune, i održavanja niti da se protest ne prekine.

Čelo protestne kolone stiglo je do Palate pravde. Dio građana je sjeo na stepenike Palate budući da hodaju bez stajanja od zgrade Skupštine a čeka ih i blokada auto-puta kod Mostarske petlje. Dragan Đilas, lider SSP, hodajući u protestnoj koloni za N1 izjavio, da za 45 dana počinje školska godina, i da će se djeca vratiti u iste škole gdje su i bila kada je nastava prekinuta, i ocijenio da se sa ovom vlašću ne može promijeniti situacija u Srbiji. Odgovarajući na pitanje o vanrednim beogradskim izborima, Đilas je rekao da predsjednik Srbije i SNS nije održao obećanje građanima, a ne njemu, te ocijenio da ih ne očekuje. Podsjetio je da su SSP, PSG zajedno sa NDB pisali evropskim institucijama, na temu demokratije i izbora u Srbiji.

Nakon kraćeg govora sudije Zorana Ivoševića ispred Palate pravde, kolona je krenula na Mostarsku petlju, gdje će se blokirati auto put do 22 sata.

Na čelu su šetalice "Studenti protiv nasilja" i "Srbija protiv nasilja".

"Ima nas dovoljno" i "Ostavke", uzvikuju okupljeni na protestu.

Narodni poslanik Miroslav Aleksić ocijenio je da je vid nasilja i to ignorisanje zahtjeva građana od strane vlasti, dodajući da će „stati u drugačijem modu iza tih zahtjeva“.

Simljan Banjac, konferansije skupa, ispred Narodne skupštine u Beogradu, ponovo je pročitao zahtjeve protesta:

„Zahtijevamo zaustavljanje promocije nasilja u javnom prostoru, a to znači momentalna smjena svih članova REM-a, hitno emitovanje rijaliti programa i programa koji promovišu nasilje i nemoral na TV sa nacionalnom frekvencijom, zabrana štampanih medija koji promovišu nasilje i agresiju i krše novinarski kodeks, smjena rukovodstva RTS zbog emitovanja programa koji promovišu nasilje kriminal i agresiju, oduzimanje frekvencije televiziji Pink i Hepi, zbog kršenja zakona, zbog agresije i nemorala, takođe zahtijevamo i smjenu Bratislava Gašića koji se krije iza ove Skupštine, smjena šefa BIA Aleksandra Vulina.

I s obzirom na činjenicu da je temperatura kakva jeste i da smo spremni za šetnju, pozivamo da se uputimo do Palate pravde, gdje će nam se obratiti Zoran Ivošević, sudija Vrhovnog suda.“

Banjac je najavio da će blokada Mostarske petlje potom trajati do 22 sata.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo