14.07.2023 / 21:20 Regija - Novi Sad i Niš

Protesti Srbija protiv nasilja: Demonstranti tražili ostavku ministra unutrašnjih poslova

Protesti Srbija protiv nasilja: Demonstranti tražili ostavku ministra unutrašnjih poslova
Foto: AA

Novi protest „Srbija protiv nasilja“ održan je popodne u Novom Sadu. Više stotina demonstranata okupilo se u Katoličkoj porti u centru grada, odakle su se zaputili ka zgradi Policijske uprave na Bulevaru Kralja Petra Prvog, gdje je izveden performans i zatražena ostavka ministra policije Bratislava Gašića.

Kao i na prethodnim šetnjama, u prvom redu demonstranti su nosili veliki transparent „Sve mora da mora da stane“, a u koloni su se mogli videti i transparenti „Promjene ne možeš uhapsiti“, „Ni jedna mrtva više – stop femicidu“, dok su žene u koloni nosile papire sa imenima svih žena koje su ubijene u Srbiji od početka 2023. godine.

Kada se kolona zaustavila ispred zgrade Policijske uprave u Novom Sadu, žene, koje su držale ove natpise sa imenima žrtava, legle su na put, a drugi aktivisti oko njihovih tijela su bijelom bojom iscrtali siluetu na koju su, potom, ispisale imena žrtava femicida u Srbiji ove godine.

Građanska aktivistkinja Maja Vasić kazala je da je najmlađa žrtva imala dvije godina, a najstarija 78 godina, te da se veliki broj žrtava femicida pre svog fatalnog kraja obraćao policiji i tražile su zaštitu, ali je nisu dobile.

„Zato danas, na ovom mjestu, pitamo Ministarstvo unutrašnjih poslova i ministra Bratislava Gašića zašto se u praksi ne osigurava primjena i praćenja poštovanja hitnih mjera zaštite žena od nasilja. Na koji način policija ove države vrši procjenu rizika od femicida kada svake godine imamo jezive brojke umorenih žena koje nisu morale da umru. Zašto se, policijo i ministre, ne fokusirate na zaštitu i na spašavanje ženskih života umjesto što se ostrvljujete na nas i pratite ljude koji ukazuju na nepravilnosti i pozivaju na primjenu zakona, umjesto da se bavite nasilnicima i kriminalcima? Sram vas bilo!“, poručila je Vasić.

Ona je kazala da je svaka ubijena žena razlog da ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić podnese ostavku i da samo od početka ove godine imali 22 razloga za to, jer je toliko žena ubijeno, ako već mjeseci protesta i desetine hiljada ljudi koji šetaju tražeći njegovu ostavku nije dovoljan razlog.

Aktivista Janko Fejdi sa megafona okupljenima je poručio da se okupljaju zbog dva tragična događaja s početka maja u Beogradu i Mladenovcu i spirali nasilja koje se na razne načine sprovodi nad građanima Srbije. On je naglasio da je ovo skup protiv nasilja, a da je današnja ruta do policijske uprave inicirana „katastrofalnim stanjem bezbjednosti“.

Demonstranti su, između ostalog, zatražili i smenu direktora BIA Aleksandra Vulina, ali se skandiralo i „Vučiču odlazi“.

Niš: Na stotine građana na četvrtom "Protestu protiv nasilja"

Na večerašnjem, četvrtom uzastopnom „Protestu protiv nasilja“ u Nišu, u Srbiji, građani su poslije okupljanja pred kabinetom gradonačelnice krenuli sa Trga kralja Milana u protestnu šetnju, nakratko blokirajući saobraćaj. Okupljeni su poručili da neće odustati.

Za mjesto okupljanja, kao i prošlog petka, odabrana je Gradska kuća jer je to, prema riječima predstavnika opozicionih stranaka koje su pozvale na protest, „mjesto generator nasilja i govora mržnje“.

Prije ponavljanja zahtjeva, održan je minut ćutanja za sve žrtve masovnih ubistava koja su se početkom maja dogodila u beogradskoj školi i u selima kod Mladenovca i posle kojih su počeli „protesti protiv nasilja“.

Studentkinja koja se obratila okupljenima rekla je da je dva mjeseca ćutanja vlasti na zahteve demonstranata također vid nasilja, a ti zahtjevi su, kako je ponovila, ostavka svih članova REM-a, smena rukovodstva RTS-a, gašenje štampanih medija i tabloida koji objavljuju lažne vijesti i krše novinarski kodeks, te oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama koje promovišu nasilje.

Preostali zahtjevi, smjena ministra policije Bratislava Gašića i smjena šefa BIA Aleksandra Vulina, sada se, kako je rečeno na protestu, "traže više neko ikad".

Sa govornice se čulo i da se zbog sezone odmora narednih nedelja očekuje manji broj građana na ulicama, ali da se od zahtjeva nikako neće odustati.

Na stotine demonstranata u šetnju je pošlo sa Trga kralja i potom kroz Voždovu ulicu stiglo do Bulevara Zorana Đinđića. Usput im se pridružilo još sugrađana, a kolona je pored Kliničkog centra prošla u najvećoj tišini da ne bi uznemiravala pacijente. Zatim se Sremskom ulicom nastavilo do Bulevara Nemanjića gde je planirana blokada.

Uz podršku mnogobrojnih aktivista, od 8. maja u Beogradu, a potom i u gradovima širom Srbije, proteste organizuju Narodna stranka, Stranka slobode i pravde, Stranka Zajedno-Moramo, Demokratska stranka, Zeleno-levi front, Pokret slobodnih građana i Pokret za preokret.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo