24.06.2023 / 15:25 Regija - Tenzije

Priština optužuje Beograd da preko kriminalnih grupa pokušava destabilizirati Kosovo

Priština optužuje Beograd da preko kriminalnih grupa pokušava destabilizirati Kosovo
Foto: FENA

Ministar unutarnjih poslova Kosova Xhelal Svecla optužio je predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da preko kriminalnih grupa pokušava destabilizirati Kosovo.

Na konferenciji za novinare on je rekao da će od Vlade Kosova tražiti da se organizacije „Civilna zaštita“ i „Brigada sever“ proglase terorističkim organizacijama, kako bi se kosovske vlasti učinkovitije borile protiv njih, javio je Radio Slobodna Europa.

Svecla je rekao da su pripadnici srpske zajednice, koji su uhićeni posljednjih tjedna na Kosovu, „zločinci koji su tolerirani i amnestirani u prošlosti“.

Njima se na teret uglavnom stavlja rušenje ustavnog poretka, napad na pripadnike kosovske policije, Kfora i novinare.

Komentirajući operaciju na sjeveru Kosova izvedenu u petak u kojoj je, prema navodima kosovske strane, zaplijenjen automobil beogradskih registarskih oznaka s većom količinom oružja i eksplozivnih naprava, Svečlja je ponovio da su kosovska policija i Kosovska obavještajna agencija spriječile "teroristički napad".

Prema njegovim riječima, kriminalne grupe to su oružje namjeravale iskoristiti za terorističke napade na građane i institucije Kosova, uključuju Kfor.

Prema navodima kosovske strane, u automobilu je pronađeno, među ostalim, minobacačka granata, 21 ručna bomba, 20 trombona, 10 automatskih pušaka, revolver, 5.756 metaka raznih kalibara, 18 molotovljevih koktela, 14 dimnih uređaja, pet vojnih noževa, 11 pancira i taktičkih prsluka, 9 dvogleda, dvije pamučne maske za glavu, kao i određena količina narkotika.

S druge strane, direktor Ureda za Kosovo Vlade Srbije Petar Petković optužio je kosovske vlasti da su podmetnule oružje.

„BIA je prikupila info da Priština i njihove službe sigurnosti pripremaju nova hapšenja Srba i izazivanje međuetničkog oružanog sukoba. Na tom planu, pripadnici kosovske policije, ilegalno vatreno oružje koje su u prethodnom periodu zaplijenili od Albanaca i Srba koji nisu imali dozvole - transportiraju iz svih stanica kosovske policije u regionalne direkcije kosovske policije, a potom prevoze u bazu Belvedere u južnom dijelu Kosovske Mitrovice”, rekao je Petković na konferenciji u Vladi Srbije.

Dodao je kako je predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić u kontaktu s vojnim vrhom te da će se još jednom obratiti javnosti u sljedeća 24 sata.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo