23.06.2023 / 07:25 Regija - Sterilisane jedinke

Zagreb: U prirodu pušteno 50 hiljada komaraca uvezenih iz Italije

Zagreb: U prirodu pušteno 50 hiljada komaraca uvezenih iz Italije
Foto: Pixsell
Radi suzbijanja komaraca i Grad Zagreb prvi je put upotrijebio sterilne jedinke mužjaka uvezenih iz Italije. Pušteno ih je 50 hiljada na području Cvjetnog naselja, a iduće sedmice pustit će ih se još toliko.

Riječ je o pilot-projektu suzbijanja komaraca metodom koja se primjenjuje u nekoliko zemalja Europske unije. Projekt provodi Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar", a stoji oko 10.000 eura. Program financira Grad Zagreb.

Jesu li ti komarci već pušteni te o kakvom je projektu riječ u središnjem Dnevniku HTV-a objasnila je novinarka Ivana Debeljak.

- Ne znam jeste li znali, ali na području Hrvatske postoji 52 vrste komaraca, 32 vrste su na zagrebačkom području. Ali oni komarci koji nam ljeti najviše problema stvaraju su tigrasti komarci. Riječ je o invazivnoj vrsti koja se uistinu brzo širi i upravo u borbi protiv tih komaraca trebale bi pomoći ove sterilne jedinke mužjaka koje su stigle prije nekih sat vremena iz Italije u Zagreb. Stiglo ih je 50.000, a sljedećih 50.000 doći će sljedeći tjedan u četvrtak. Riječ je u stvari o pilot projektu koji se vodi u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, kaže Debeljak.

Zašto su se odlučili baš za ovu metodu objasnila je  dr. sc. Ana Klobučar, služba za epidemiologiju, NZJZ dr. Andrija Štampar.

- Ovo je biološka metoda u suzbijanju komaraca. Znači želimo smanjiti uporabu pesticida općenito svugdje pa tako i u suzbijanju komaraca. I ovi naši sterilni mužjaci zapravo će postati ovdje aktivni na ovom području. S njima će se pariti ženke iste vrste, dakle divlje ženke s ovog područja i posljedično tome ženke će polagati jaja koja neće stvarati nove jedinke, kaže dr. Klobučar.

Objasnila je i kako je izgledao taj cijeli postupak.

- Pušteni su na slobodu, većina ih je odletjela. U sljedećim danima mi ćemo raditi uzorkovanja na 40 točaka na području Cvjetnog naselja - prvi, drugi, četvrti i šesti dan. S obzirom na to da su ovi komarci obilježeni, markirani, mi ćemo u tim uzorcima promatrati koliko je mužjaka sterilnih, odnosno naše točke su raspoređene na različitim udaljenostima od ovog mjesta puštanja pa ćemo tako vidjeti koliko daleko su odletjeli. Kroz buduće razdoblje uzorkovanja i sljedeći tjedan vidjet ćemo kako je njihovo preživljavanje, općenito ponašanje ovdje u urbanoj sredini, a imamo i klopke u koje ženke polažu jaja. Ta jaja ćemo mi razvijati u laboratorijskim uvjetima i vidjet ćemo koliki dio tih jaja zapravo neće donijeti nove jedinke, koliko je tih jaja koja su nastala nakon parenja sa sterilnim mužjacima, ističe dr. Klobučar.

Kaže kako će za nekoliko tjedana imati rezultate i znati u kolikoj je mjeri ovaj projekt bio uspješan.

U Cvjetno naselje ispušta se 100 tisuća sterilnih jedinki

Radi suzbijanja komaraca u iduća dva tjedna u zagrebačko Cvjetno naselje bit će ispušteno 100.000 sterilnih mužjaka tigrastog komarca, u sklopu pilot projekta suzbijanja komaraca metodom koja se primjenjuje u nekoliko zemalja EU. Riječ je o SIT biološkoj metodi suzbijanja komaraca, koja se provodi ispuštanjem sterilnih mužjaka u prirodu.

Oni se pare s divljim ženkama iste vrste na području gdje su ispušteni a rezultat je da ženke stvaraju i polažu jaja iz kojih se neće razviti nove jedinke komaraca, pojašnjava voditeljica Odjela za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju Nastavnoga zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" Ana Klobučar.

Puštanje sterilnih mužjaka u dovoljnom broju i tijekom dužeg vremena omogućava parenje mužjaka s velikim brojem ženki, što bi u konačnici trebalo dovesti do znatnoga pada brojnosti jedinki tigrastih komarca na tom području.

Tako će u prvom tjednu na području Cvjetnog naselja biti pušteno 50.000 jedinki komaraca a idući tjedan još toliko.

U Zagrebu je udomaćena invazivna vrsta komaraca Aedes albopictus, tzv. tigrasti komarac.

Na području Europe posljednjih godina provode se istraživanja i pilot projekti u smanjenju brojnosti tigrastog komarca uz pomoć primjene SIT tehnike u Italiji, Portugalu, Španjolskoj, Grčkoj i Srbiji. Prošle i ove godine SIT se provodi i u Puli, na području Premanture.

- Prvi je korak u primjeni SIT tehnike koji provodimo obilježavanje i ispuštanje laboratorijski uzgojenih sterilnih jedinki mužjaka tigrastog komarca na ograničenom području. Zatim slijedi njihovo hvatanje, kako bi se utvrdio njihov domet leta, njihovo preživljavanje u prirodnim uvjetima urbane zagrebačke sredine te broj jaja pronađenih u klopkama za jaja, iz kojih se neće razviti nove jedinke, ističe Klobučar.

Provedba svih radnji u sklopu projekta koji provodi Nastavni zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar stoji oko 10.000 eura, pri čemu cijena 100.000 komaraca iznosi 2.800 eura. Program financira Grad Zagreb.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo