15.06.2023 / 23:15 Svijet - Odluka Vrhovnog suda

Nizozemska: Poruke sa Sky aplikacije validni dokazi na sudu

Nizozemska: Poruke sa Sky aplikacije validni dokazi na sudu
Foto: Ilustracija

Vrhovni sud Nizozemske saopćio je kako je sada dopušteno nizozemskim vlastima korištenje informacija iz zaplijenjenih šifriranih servisa kao dokaz na sudu.

To se odnosi na aplikacije Sky i EncroChat. Donošenje odluke Vrhovnog suda tražilo je nekoliko nizozemskih sudova zbog činjenice da je nekoliko advokata odbrane tvrdilo da se ovi podaci ne mogu koristiti kao dokazi.

- Državno tužilaštvo je koristilo poruke koje su kriminalci slali jedni drugima putem ovih službi kao dokaz u nekoliko suđenja. Glavni argument branilaca je bio taj da su serveri Sky i EncroChat aplikacija bili u Francuskoj te da su francuske vlasti „provalile“ u sistem tih poruka.

Advokati su izjavili da nisu mogli pristupiti načinu na koji su podaci dobijeni dijelom i zbog toga što se korišteno sredstvo presretanja smatra francuskom državnom tajnom - navodi NL Times.

Ipak, Vrhovni sud ističe kako se u ovom slučaju primjenjuje princip međudržavnog povjerenja.

- Princip se zasniva na općem povjerenju u pravni sistem druge države što je slučaj između Nizozemske i Francuske. Vrhovni sud se složio da se ovdje primjenjuje ovaj princip. To znači da nizozemski sudovi mogu očekivati da su francuske vlasti istrage sprovele zakonito i da su rezultati pouzdani - pojašnjava se.

Zbog svega navedenog, Vrhovni sud smatra kako se poruke sa Sky i sličnih aplikacija mogu koristiti kao dokazi u krivičnim predmetima koji se vode u Nizozemskoj.

Slična situacija se desila i u Bosni i Hercegovini. Brojni postupci na sudovima su pokrenuti zbog poruka pronađenih na Sky aplikaciji, ali kao i u Nizozemskoj, advokati odbrane su nekoliko puta naglašavali kako se ovi dokazi ne mogu koristiti kao argumenti tokom vođenja sudskog postupka.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo