03.10.2024 / 12:53 Svijet - VTM

U Bejrutu ranjena dvojica belgijskih novinara, jedan ima 'frakturu lica'

U Bejrutu ranjena dvojica belgijskih novinara, jedan ima 'frakturu lica'
Foto: EPA
Dvojica novinara belgijske televizijske kuće VTM povrijeđena su danas u Bejrutu dok su pokrivala zračni napad na centar libanske prijestolnice u trenutku otvorenog sukoba između Izraela i Hezbollaha, objavilo je njihovo uredništvo.

Ratni izvjestitelj Robin Ramaekers zadobio je "frakturu lica", a snimatelj Stijn De Smet povrijedio je nogu i obojica su hospitalizovana. Njihova redakcija čula se s njima telefonom te je potvrđeno da nisu u životnoj opasnosti, rekao je glasnogovornik medijske grupacije DPG Media, vlasnik VTM-a, prenosi HINA.

O istom je izvijestio i flamanski dnevnik Het Laatste Nieuws. Okolnosti te nesreće u ovoj su fazi nepoznate. DPG Media saopćila je da su povrijeđeni u trenutku "kad su željeli napraviti reportažu" o bombardovanju centra grada u ranim jutarnjim satima.

Sedmero ljudi poginulo je u izraelskom zračnom napadu na grad u četvrtak ujutro, dan nakon što je u sukobima s Hezbollahom poginulo osam izraelskih vojnika. Izrael je rekao da je izvršio precizan zračni napad na Bejrut. Tri su projektila pogodila i južno predgrađe Dahijeh, gdje je prošle sedmice ubijen vođa Hezbollaha Hasan Nasralah.

Belgijsko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da će pratiti stanje svojih povrijeđenih novinara. U Libanu se trenutno nalazi oko 1800 belgijskih državljana, a stotinjak je izrazilo želju da napusti zemlju, rekla je belgijska diplomatija dodavši da će im u tome pomoći.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo