14.06.2023 / 15:14 Svijet - Milano

U toku sahrana Silvia Berlusconija u Milanu

U toku sahrana Silvia Berlusconija u Milanu
Foto: Vijesti.ba

Italija se oprašta od Silvia Berlusconija. U 15 h. počela je u Milanskoj katedrali, Italijani sahrana bivšeg premijera koji je vodio i zemlju u četiri mandata. U Italiji je proglašen je dan žalosti.

 

 

Silvio Berlusconi će biti sahranjen uz najviše državne počasti koje su regulisane zakonom iz 1987. godine i namijenjene su samo najvišim organima Republike, tako da su predviđeni za sve bivše predsjednike italijanske vlade.

Ceremonija ima jasna pravila koja podrazumevaju zvanične komemorativne govore, koji će biti održani u prisustvu predsjednika Italije Sergio Mattarella i 32 vladina zvaničnika iz Rima.

Opelo će služiti milanski arhiepiskop monsinjor Mario Delpini.

Neće biti italijanske himne, koja je po protokolu namijenjena samo predsjedniku Republike, ali će biti izvedene druge muzičke numere.

Predviđene su i vojne počasti, kako na samom ulasku, tako i na izlasku, dok će sanduk okruživati šest karabinjera. Veliki ekrani u Milanu i drugim gradovima širom Italije

Zastave će u gradu biti na pola koplja. Sanduk će biti izložen na ulasku u „Duomo“ samo par minuta, dok će na samom milanskom trgu biti veliki ekrani, kao i u mnogim drugim italijanskim gradovima.

Po zakonu, muškarci tokom sahrane moraju da budu obučeni u crna ili tamna odijela s tamnom kravatom, što važi i za žene, koje ipak nisu u obavezi da nose crni veo.

Očekuje se izuzetno veliki broj ljudi. Trg može da primi oko 20.000, a sama katedrala oko 2.000 osoba, kako piše Danas,

Evropsku komisiju će u Milanu predstavljati Paolo Gentiloni, kako je to tražila Ursula von der Leyen, koja se trenutno nalazi u Južnoj Americi, pa je spriječena da dođe.

Berlusconijevo tijelo se nalazilo u njegovoj vili „San Martino“ u mjestu Arcore u blizini Milana, a gdje će nakon državnih počasti u milanskoj katedrali biti vraćeno i sahranjeno u porodičnom mauzoleju pored same vile.

Mauzolej je izgrađen još 1990. godine od mermera iz Karare. U njemu se nalazi i 37 niša predviđenih za porodicu i najintimnije prijatelje.

U Italiji je proglašen dan žalosti, što je prvi put u historiji kada je u pitanju jedan bivši premijer.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo