09.06.2023 / 14:41 Svijet - Khartoum

Zaraćene strane u Sudanu dogovorile novo 24-satno primirje

Zaraćene strane u Sudanu dogovorile novo 24-satno primirje
Foto: Agencije
Sudanske zaraćene strane dogovorile su se o prekidu vatre širom zemlje na 24 sata u subotu od šest sati ujutro po lokalnom vremenu, navodi se u zajedničkom saopćenju Saudijske Arabije i SAD koji su posredovali u pregovorima.

Sudanska vojska i paravojne snage za brzu podršku (RSF) usuglasile su se da će se „suzdržati od zabranjenih pokreta, napada, upotrebe aviona ili bespilotnih letjelica, zračnog bombardiranja, artiljerijskih udara, pojačanja položaja i dopunjavanja snaga, te će se suzdržati od traženja vojne prednosti tokom prekida vatre”, navodi se u saopćenju.

Ako strane ne ispoštuju prekid vatre, "posrednici će biti primorani da razmotre prekid pregovora u Džedi", dodaje se u zajedničkom saopćenju SAD-a i Saudijske Arabije, pozivajući se na pregovore o pokušaju okončanja skoro dvomjesečnih borbi u Sudanu.

- Pružili smo objema stranama brojne mogućnosti da okončaju ovaj besmisleni rat - objavio je Biro za afrička pitanja američkog State Departmenta na Twitteru.

- Pozivamo obje strane da se pridržavaju današnje obveze za 24-satni prekid vatre, što bi omogućilo Sudancima da dobiju kritičnu humanitarnu pomoć – dodaje biro.

Obje strane su prekršile niz sporazuma o prekidu vatre, iako je nedavni sporazum o primirju omogućio dostavu ograničenih količina humanitarne pomoći, navode humanitarne agencije.

Sukob u Sudanu je izbacio iz kolosijeka pokretanje tranzicije ka civilnoj vlasti, četiri godine nakon što je u narodnom ustanku svrgnut predsjednik Omar al-Bashir.

Sudanska vojska i RSF posvađali su se oko lanca komandovanja i planova za restrukturiranje vojske tokom perioda tranzicije, prenosi Reuters.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo