25.05.2023 / 16:03 BiH - Saopćenje

Vlada BPK Goražde usvojila Dokument okvirnog budžeta za period 2024-2026. godina

Vlada BPK Goražde usvojila Dokument okvirnog budžeta za period 2024-2026. godina
Foto: FENA

Vlada Bosanskopodrinjskog kantona Goražde danas je na redovnoj sjednici, na prijedlog Ministarstva za finansije, razmatrala, a potom i usvojila Dokument okvirnog budžeta BPK-a Goražde za period 2024-2026. godina, koji predstavlja ključni instrument jačanja upravljanja javnim finansijama u BPK-a Goražde, Fedraciji BiH i Bosni i Hercegovini uopšte.

Ujedno, to je i akt koji sadrži makroekonomske projekcije i prognoze budžetskih sredstava i izdataka za naredne tri godine i na njemu će se zasniva priprema i izrada budžeta za narednu godinu - saopćeno je iz Vlade BPK Goražde.

Ministarstvu za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline data je saglasnost za pokretanje postupka javnih nabavki za izbor najpovoljnijeg ponuđača na rekonstrukciji objekta „Đački dom“ u Goraždu.

Procjenjena vrijednost radova na rekonstrukciji objekta Đački dom iznosi 132.478,64 KM (bez PDV-a), a navedene aktivnosti će biti provedene u skladu s odredbama Zakona o javnim nabavkama u BiH.

Na osnovu Programa utroška sredstava Vlade BPK-a Goražde, sa ekonomskog koda Tekući transferi drugim nivoima vlasti, izdvojena su finansijska sredstva za sufinansiranje projekata općina Pale i Foča u FBiH.

Općini Foča u FBiH odobreno je 30.000 KM za sufinansiranje Projekta „Socijalno stanovanje“, dok je Općini Pale u FBiH odobreno 27.702,34 KM za sufinansiranje projekata „Izgradnje dječijeg igrališta u Hrenovici- II faza “, Modernizaciju kino sale Općine Pale u FBiH“ i Projekat „Socio-ekonomskog osnaživanja lokalnog stanovništva“, čija implementacija će biti usmjerena za rješavanje problema otkupa plasteničkih poljoprivrednih proizvoda.

Razmatrajući materijale iz Ministarstva za privredu, Vlada BPK Goražde dala je saglasnost na Odluku o isplati novčanih sredstava na ime podsticaja u poljoprivredi odnosno za „Sufinansiranje podizanja zasada jagodičastog voća“ za SPP, SPO, ZZ, DOO i Fizička lica kao i saglasnost na Odluku o isplati novčanih sredstava za podsticaj u poljoprivredi za proizvodnju svježeg kravljeg mlijeka.

Odlukom Vlade BPK-a Goražde ovom ministarstvu data je saglasnost na Program utroška sredstava namjenjenih za podršku razvoju neprofitnih organizacija BPK-a Goražde za 2023. godinu“ čija je vrijednost 30.000 KM. Utrošak sredstava planiran je za pružanje podrške Udruženju poslodavaca, Privrednoj i Obrtničkoj komori BPK-a Goražde kao i Udruženju „Stari zanati“, s ciljem jačanja kapaciteta samih neprofitnih organizacija kao i poboljšanje uslova za rad.

Usvojena je Odluka o dodjeli novčanih sredstava po „Programu ruralnog razvoja za 2023. godinu“ u iznosu od 28.750 KM, čime je odobrena isplata novčanih sredstava po zahtjevima za investicije u poljoprivredna gazdinstva za nabavku plastenika do 100 m2.

Ministarstvu za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice data je saglasnost za isplatu novčanih sredstava u iznosu od 24.000 KM na ime finansiranja Projekta JU Zavod za javno zdravstvo BPK-a Goražde „Nabavka vakcina protiv HPV u svrhu provedbe programa imunizacije protiv HPV infekcije u 2023. godini“.

Saglasnost je data na ime finansiranja zahtjeva ove JU za  „Zdravstveno promotivne aktivnosti- promocija značaja vakcinacije protiv HPV- infekcije“.

Na prijedlog ovog ministarstva odobrena su novčana sredstava za finansiranje Projekta JU Dom zdravlja „Dr Isak Samokovlija“ Goražde, pod nazivom „Detekcija visokorizičnih tipova HPV u svrhu prevencije karcinoma grlića materice“.

Na prijedlog Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport data je saglasnost o odobravanju akontativne isplate novčanih sredstava sportskim klubovima u ukupnom iznosu od 54.000 KM, kao dio novčanih sredstava za podršku sportskim klubovima za Redovne programe u 2023. godini - saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Vlade BPK Goražde.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo