23.05.2023 / 07:51 BiH - Raspodjela pozicija

Kako je Ćudić 'zaboravila' Zavod u Pazariću

Kako je Ćudić 'zaboravila' Zavod u Pazariću
Foto: Vijesti.ba

Eksplodiralo je kao bomba, tresla se javnost, svi su bili zgroženi, a na kraju svega - tresla se gora, rodio se miš.

Sabina Ćudić je tog novembra 2019. godine „hrabro“ predstavila šokantne detalje iz Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine u Pazariću. Uslijed šoka koji je uslijedio saznanjem o nehumanim uslovima i odnosima uposlenika prema štićenicima Zavoda Pazarić, prisutni novinari su komentarisali kako bi imali mnoštvo pitanja, ali nemaju riječi da ih formulišu.

Gotovo četiri godine kasnije, sredinom maja 2023. godine, izlaze u javnost informacije o tome kako stranke Trojke intenzivno dogovaraju raspodjelu rukovodećih pozicija u kompanijama koje su u nadležnosti Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Iz informacija koje su dostupne javnosti putem medija, SDP-u će pripasti čelna pozicija u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine u Pazariću.

U međuvremenu, Sabina Ćudić je gotovo neprimjetna na političkoj sceni i mudro povlači svaki svoj idući politički potez iz udobnih klupa Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Njeno političko djelovanje usmjereno ka otkrivanju strašnih detalja iz rada Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine u Pazariću je očigledno bilo čisto politikanstvo preko kojeg je pripremala svoje mjesto u Parlamentu Bosne i Hercegovine.

Da to nije tačno i da je istina drugačija, Sabina Ćudić bi u proteklom periodu glasno lobirala da se što prije stanje u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine u Pazariću popravi, da Naša Stranka preuzme ulogu u kreiranju boljih uslova štićenicima Zavoda, da pronađu najboljeg među najboljima koji bi hrabro stao na čelo Zavoda Pazarić i učinio život njegovih štićenika dostojnim svakog čovjeka…

Od Sabine Ćudić se očekivalo mnogo više i vjerovalo se da istinski želi da od situacije o Zavodu Pazarić napravi tako lijepu priču koja će ostaviti trag godinama iza njenog poličkog djelovanja. Međutim, nakon saznanja da se čelna pozicija u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine u Pazariću prepustila SDP-u, jasno je da Našu Stranku i Sabinu Ćudić više ne dotiče pretjerano stanje u Zavodu Pazarić.

Prema posljednjim podacima u Zavodu je zbrinuto oko 340 štićenika. Iako je ova Javna ustanova registrovana na nivou Federacije Bosne i Hercegovine i osnovne ingerencije vezane za njeno upravljanje ima Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, treba uzeti u obzir i činjenicu da se iz budžeta Kantona Sarajevo izdvaja 1.300,00KM za svakog štićenika u Zavodu. To daje za pravo aktivnije uključivanje u rješavanje nagomilanih problema koje ima ova Javna ustanova te aktivno vršenje monitoringa nad novcem koji se izdvaja iz budžeta u ove svrhe, a očigledno ne rješava nagomilane probleme sa kojima se susreću i uposlenici i štićenici Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić.

Članovi političkog pokreta “Za nove generacije” su na posljednjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo podnijeli inicijativu da Skupština Kantona Sarajevo, u saradnji sa resornim Ministarstvom, imenuje komisiju koja će utvrditi zdravstveno i higijensko stanje štićenika, kao i kapacitiranost stručnih kadrova za evidentirani broj štićenika u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić. Jedna mala politička stranka poduzima konkretnije poteze od mnogih koji su na ovoj priči došli do udobnih fotelja u Parlamentu Bosne i Hercegovine.

Entitetska komisija za praćenje stanja osoba sa duševnim smetnjama još je 2019. godine utvrdila da su njegovatelji preopterećeni, i preporučila dodatna stručna upošljavanja. Utvrđen je manjak defektologa, logopeda, pedagoga. Od tada, Entitetska komisija više nije posjećivala Zavod.

Da li je od tada do danas obezbjeđen taj kadar kroz dokvalifikaciju ili reorganizaciju unutra institucije, ili kroz programe zapošljavanja?

Usvojen je Zakon o ustanovama socijalne zaštite, ali ono što je propisano ne provodi se u praksi. Zakonom je definisano da jedan uposlenik brine o 10 štićenika, dok je trenutno stanje u Zavodu da jedan uposlenik brine o 50 štićenika.

U javnost je dostupan interni dokument Zavoda koji indicira teška zdravstvena stanja kožnih osipa i dermatitisa štićenika kao posljedica loših higijenskih uslova i neadekvatne brige.

Još nikada nije uspostavljen registar djece sa poteškoćama u razvoju.

Istina, još uvijek su svi prethodno napisani stavovi bazirani na preliminarnim podjelama resora koji su dostupni medijima. Naša Stranka nije preuzela odgovornost i najvjerovatnije neće ponuditi rješenje problema u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić. No, treba sačekati konačnu podjelu i zvanične informacije koje će doći od Trojke, a ovo možda podsjeti Sabinu Ćudić na period iz 2019. godine i probudi u njoj želju da preuzmu odgovornost i postavi uspješan menadžment, bez potrebe da to olahko prepuste kolegama iz SDP-a.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo