22.05.2023 / 14:38 BiH - Vijeće ministara

BiH vrijedne dionice banke u Srbiji prodala firmi uz koju se vežu afere i Siniša Mali

BiH vrijedne dionice banke u Srbiji prodala firmi uz koju se vežu afere i Siniša Mali
Foto: Vijesti.ba

Vijeće ministara BiH odobrio je nedavno prodaju akcija beogradske Alta banke koje su sukcesijom imovine bivše SFRJ pripale BiH po cijeni četiri puta nižoj od knjigovodstvene.

Na sjednici je zaduženo Ministarstvo finansija i trezora da, u svojstvu upisanog dioničara u Alta banci d.d. uime Bosne i Hercegovine, provede proceduru prodaje dionica i podnese izvještaj Vijeću ministara BiH nakon okončanja postupka.

"Prodajom ovih dionica Bosna i Hercegovina bi prihodovala 340.770,25 eura", saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

„Bosna i Hercegovina je mali dioničar i ne može uticati na procese odlučivanja, te je zaključeno da se pokrene postupak prodaje dionica“, saopšteno je iz Vijeća ministara BiH.

Prema objašnjenjima berzanskih stručnjaka, prodaja akcija po četiri puta nižoj cijeni od knjigovodstvene nije neuobičajena, ali ističu da obrazloženje da je to urađeno zato što BiH kao mali akcionar ne može da utiče na odlučivanje ne pije vode.

„Alta Pay Group će kupovinom akcija Ministarstva finansija BiH imati oko 88,3 odsto akcija i nedostajaće joj 1,7 odsto do ukupno 90 odsto, čime će po zakonu potpuno istisnuti sve ostale male akcionare, pošto je već otvorena ponuda Alta Paj Group za preuzimanje akcija po cijeni od 32 eura po akciji“, objašnjava sagovornik Capitala.

Vlasnik Alta Pay Group je Davor Macura.

Javnost u Srbiji ga je upoznala preko afere u kojoj je nejgova firma gubitaš otkupila najveća bankarska potraživanja u Srbiji. Tada je agencija za osiguranje depozita (AOD) prodala putem tendera državnu imovinu Srbije vrijednu 1,82 milijardu eura, za svega 51 milion eura, firmi gubitašu ABL Solvent. Riječ je o imovini kojom se su se garantovala potraživanja osam banaka koje su u stečaju.

ABL Solvent je inače u novembru 2021. godine za oko 70,6 miliona eura kupio poslovni kompleks bivše Industrije mašina i traktora (IMT) u Novom Beogradu i tu je predviđena gradnja stambeno-poslovnog kompleksa, više od 5.000 stanova i oko 150.000 kvadrata komercijalnog sadržaja.

Njegove firme su vlasnici 107 objekata širom Srbije, a opozicija u ovoj zemlji je Macuru povezivala sa ministrom finansija Srbije Sinišom Malim.

- Agencija za osiguranje depozita je prodala državnu imovinu vrednu 1,82 milijarde eura za 51 milion eura, i to je kupio gubitaš ’ABL solvent’ koji se bavi otkupom nenaplativih potraživanja od banaka. Samo hipoteka za Beobanke na IMT-om je 60 miliona eura, i tu ste predvideli gradnju 5.000 stanova na 150.000 kvadratnih metara.

Firma gubitaš je vlasnik IMT-a a Siniša Mali je i te kako odgovoran za to, naveli su krajem prošle godine iz Narodne stranke.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo