10.05.2023 / 10:21 BiH - Akcija Start

MUP KS: Uz Hadžibajrića još šest privedenih

MUP KS: Uz Hadžibajrića još šest privedenih
Foto: Vijesti.ba

Policijski službenici Uprave policije MUP-a KS, u realizaciji akcije "Start“, slobode su lišili sedam osoba, pet muškaraca i dvije žene.

Akcija je provedena pod nadzorom postupajućih tužilaca Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo Organizovani kriminal, uhapšeni su:

33-godišnji E.K. iz Sarajeva,

38-godišnji E.B. iz Sarajeva,

31-godišnja E.R. iz Sarajeva,

33-godišnji M.D. iz Sarajeva,

29-godišnji S.H. iz Sarajeva.

Zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo Organizovani kriminal u vezi s krivičnim djelima Zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje dara i drugih oblika koristi, Davanje dara ili drugih oblika koristi i Pranje novca, slobode su lišeni:

60-godišnji I.H. iz Sarajeva,

42-godišnja A.D. iz Sarajeva

Inicijali su ovo načelnika Starog Grada Ibrahima Hadžibajrića i sekretartke Alme Destanović, te Hadžibajrićev sin Seid i poduzetnik Elmedin Karišik. 

Nakon kriminalističke obrade, lišeni slobode su smješteni u prostorije Jedinice za zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a KS, te će tokom dana biti predati u nadležnost postupajućih tužilaca.

Više od 150 policijskih službenika Uprave policije MUP-a KS učestvovalo je u realizaciji akcije „Start“. Izvršeni su pretresi na 30 lokacija na području općina Stari Grad, Novo Sarajevo, Vogošća i Ilidža. Pretresima su obuhvaćeni stambeni objekti, poslovne i službene prostorije, te putnička motorna vozila. U pretresima je pronađena i izuzeta dokumentacija, elektronski uređaji za pohranjivanje podataka, gotovi novac i nakit, kao i brojni drugi predmeti i dokazi od interesa.

 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo