27.02.2023 / 09:28 Svijet - Stokholm

Evropa osniva svoj nuklearni savez, u utorak prvi sastanak 13 članica

Evropa osniva svoj nuklearni savez, u utorak prvi sastanak 13 članica
Foto: Vijesti.ba

Trinaest evropskih zemalja sastaće se u utorak u Stokholmu, gde se očekuje da će zajedno uspostaviti "nuklearni savez", prvi te vrste u Evropskoj uniji (EU). Uz nju je i Slovenija, piše Euractiv.

Evropski mediji prenose da će se francuska ministarka za energetsku tranziciju Agnes Pannier-Runacher u utorak sastati sa 12 kolega iz Bugarske, Hrvatske, Finske, Mađarske, Italije, Holandije, Poljske, Češke, Slovačke, Slovenije i Švedske. Teme bi trebalo da budu priprema za reformu evropskog tržišta električne energije, niskoemisioni vodonik, ali i nuklearna energija, prenosi Euractiv. I posljednja tema bi trebalo da bude uspostavljanje “nuklearnog saveza” u Evropi.

Podsjećamo, premijer Robert Golob je već prilikom posjete francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu u septembru pomenuo mogućnost uspostavljanja nuklearnog saveza .

Francuska je u idealnoj poziciji da bude lider razvoja u ovoj oblasti, ocijenio je premijer i dodao da je Slovenija zainteresovana da se pridruži tom razvoju. Objasnio je i zašto: „To je jedini način da se u dogledno vrijeme, možda za nekoliko godina, pronađu odgovori na pitanja koja zanimaju Sloveniju. Radi se o tome da li možemo da izgradimo novu nuklearnu elektranu u vremenskom okviru koji odredimo i sa budžetom koji odredimo.”

Spomenimo da su se u posljednjih godinu dana iz energetike čule brojne zabrinutosti da ova Vlada NEK 2 stavlja po strani. Aktuelni ministar životne sredine, klime i energetike Bojan Kumer nije za žurbu sa projektom: “Nije dobro donositi dugoročne odluke u kriznim situacijama”, upozorava on i naglašava da je prije referenduma o izgradnji drugog bloka, potrebni su nam jaki profesionalni temelji. U energetskoj industriji, međutim, postoji bojazan da ćemo s ‘nuklearnom renesansom’ u Evropi (nekoliko zemalja najavilo izgradnju novih elektrana u posljednjih godinu dana) jednostavno ostati u redu.

Šta će biti u utorak?

Pannier-Runacher, odnosno Francuska, željeli bi da se prepozna doprinos nuklearne energije u naporima da se postignu klimatski ciljevi i energetska sigurnost u Evropi. Očekuje se da će učesnici sastanka u utorak potpisati i deklaraciju čiji je sadržaj trenutno nejasan.

Tako da nije jasno šta bi tačno savez u nastajanju trebalo da donese. Dodajmo da Francuska ima i jednog od pet proizvođača nuklearne tehnologije, državni EDF. Kod nas se kao prihvatljivi dobavljači nuklearne energije pominju američki Westinghouse, koji je već izgradio prvi blok u Krškom, i korejski KHNP.

Zanimljivo je da će na sastanku biti i Hrvatska, koja trenutno pola struje dobiva iz Krškog, ali je pretprošle godine već izrazila interes za sudjelovanje u investiciji u drugu.

Francuska treba da računa na nastavak povoljnih trendova za nuklearnu energiju. Ranije ovog mjeseca, Evropa je otvorila vrata vodoniku proizvedenom u nuklearnoj elektrani, a Francuska i Švedska prednjače u EU.


(Vijesti.ba / N1)

Izdvajamo