02.10.2024 / 12:17 Svijet - Vojni stručnjak

Iranske rakete Fattah-1 mogu izbjeći presretače

Iranske rakete Fattah-1 mogu izbjeći presretače
Foto: ISWNEWS

Vojni stručnjak generalmajor Fayez al-Duwairi rekao je da je teško presresti hipersonične rakete koje je Iran lansirao prema Izraelu jer imaju sposobnost mijenjanja putanje kako bi izbjegle presretače.

Dodao je da raketa Fattah-1, koja je predstavljena 2023. godine, dostiže brzinu od 15 do 19 maha, ima domet od 1.400 kilometara i sfernu bojevu glavu sposobnu za manevriranje.

Al-Duwairi je pojasnio da se smanjuje efikasnost presretača pred ovom vrstom preciznih raketa zbog njihove sposobnosti manevriranja i mijenjanja putanje, ističući da samo stizanje rakete do cilja predstavlja uspjeh, čak i ako ona ne uzrokuje neku štetu.

Iran je u utorak navečer bombardirao nekoliko područja u Izraelu neviđenim baražom raketa.

Zvanični izraelski radio je saopćio da je više od dvije stotine balističkih raketa lansirano iz Irana na Izrael u roku pola sata.

S druge strane, Iranska revolucionarna garda objavila je da je počela gađati desecima raketa važne vojne ciljeve na okupiranim palestinskim teritorijama te da će svaki izraelski vojni odgovor na ovu operaciju biti suočen s još razornijim i jačim napadima, prenosi Aljazeera.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo