09.02.2023 / 23:50 Svijet - Noćna vojna parada

Sjeverna Koreja predstavila novu interkontinentalnu balističku raketu

Na vojnoj paradi povodom 75 godina od osnivanja vojske Sjeverne Koreje u Pjongjangu predstavljena je nova sjevernokorejska interkontinentalna balistička raketa.

Sjevernokorejski lider Kim Džong Un prisustvovao je vojnoj paradi sa svojom kćerkom. U paradi je učestvovalo oko 22.000 ljudi.

Prikazana je i nova varijanta interkontinentalne balističke rakete „hwasong-17“.

Prikazane su i taktičke nuklearne jedinice. Pored interkontinentalnih, prikazane su i krstareće rakete, višecevni bacači, nevidljivi dronovi...

Državni mediji su objavili da je Sjeverna Koreja na paradi prikazala više interkontinentalnih balističkih projektila (ICBM) nego ikada ranije, taktičke nuklearne jedinice i nagovijestila novo oružje na čvrsto gorivo, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Snimke koje su objavili državni mediji pokazuju 11 interkontinentalnih balističkih projektila Hwasong-17 za koje se smatra da s nuklearnom bojevom glavom mogu pogoditi mete bilo gdje u svijetu.

Hwasong-17 je prvi put testiran prošle godine, a Pjongjang je napredovao u svom programu balističkih projektila i lansiranju većih i naprednijih raketa, uprkos rezoluciji i sankcijama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija.

“Sjeverna Koreja širi arsenal taktičkih projektila i projektila dugog dometa. Poruka koju Pjongjang šalje međunarodnoj zajednici pokazivanjem svojih kapaciteta odvraćanja i prisile će najvjerojatnije doći u obliku testiranja navođenih projektila na kruto gorivo i detonacijom minijaturne nuklearne naprave”, rekao je profesor Leif-Eric Easley sa Univerziteta Ewha u Seulu.

Razvijanje ICBM-a na kruto gorivo je jedan od ključnih ciljeva Sjeverne Koreje. Takve nuklearne projektile je teže uočiti i uništiti tokom sukoba.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo