31.01.2023 / 12:06 Regija - Priština

Ambasada SAD-a organizira sastanak o Zajednici srpskih općina

Ambasada SAD-a organizira sastanak o Zajednici srpskih općina
Foto: FENA

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) organizira danas u Prištini sastanak o Zajednici srpskih općina (ZSO) na kojem sudjeluju predstavnici kosovske Vlade te saradnici predsjednice Kosova Vjose Osmani kao i predstavnici civilnog društva, političkih stranka i međunarodni predstavnici.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani nije komentirala sastanak, ali je kazala da je "sve što ima veze s Amerikom dobro", a sastanak također nije komentirao ni kosovski premijer Albin Kurti.

"Ja nisam pozvan na taj sastanak, ali oni koji su pozvani neka dođu na taj sastanak i o tome razgovaraju", kazao je kosovski premijer te dodao da su na sastanku predstavnici njegovog ureda i ministri, prenose Reporteri.

Na sastanku sudjeluju šef kabineta premijera Kurtija, Luan Dalipi, ministri Nenad Rashiq, Emilija Rexhepi, Elbert Krasniqi, kao i ministrica obrazovanja, Arbërie Nagavci i ministar zdravstva Arben Vitia, te predstavnici Predsjedništva, voditelj ureda Vjose Osmani, Blerim Vela i Bekim Sejdiu.

Predsjednik Odbora za Kosovo u Skupštini Srbije Milovan Drecun kazao je u izjavi za Radioteleviiju Srbije da nema nastavka dijaloga i povratka Srba u institucije na Kosovu dok se ne formira ZSO.

Prema njegovim riječima, autorski tekst američkih diplomata Dereka Chollea i Gabriela Escobara je korektan, a "interesantno je stajališne da je ZSO u skladu s ustavom i da ne vide razlog zašto ne bi bila formirana".

Drecun drži da su svi naknadni prijedlozi za izgled Zajednice srpskih općina, koja je definirana Briselskim sporazumom, pokušaj političkog manevra da se izgled ZSO prilagodi viđenju Prištine.

Zastupnici u Skupštini Srbije raspravljat će 2.februara o izvješću srbijanske Vlade o pregovaračkom procesu s vlastima u Prištini, a na toj sjednici sudjelovat će i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

Plan za Kosovo koji su Washington i Bruxelles stavili pred Beograd postao je de facto pregovarački okvir za ulazak Srbije u Europsku uniju, a srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i upozorio na niz političkih i ekonomskih posljedica ukoliko plan ne bude prihvaćen.

Kosovo je proglasilo nezavisnost 2008. godine, ali ga Srbija i dalje smatra svojom „južnom pokrajinom“ i ne priznaje nezavisnost. Pod pokroviteljstvom EU-a od 2011. traju pregovori o normalizaciji odnosa, a međunarodna zajednica kao cilj dijaloga drži „pravno obvezujući sporazum“ dviju strana.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo