01.10.2024 / 17:47 Regija - Predsjednik Srbije

Vučić: Mi ne volimo da ratujemo i ne planiramo da ratujemo

Vučić: Mi ne volimo da ratujemo i ne planiramo da ratujemo
Foto: Arhiv
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija ne voli i ne planira da ratuje i da, kada je riječ o Kosovu, samo želi da sačuva svoje vitalne interese poštujući Albance.

Vučić je rekao novinarima u Ženevi da se o ratu priča u Prištini, a ne u Beogradu.

- Mi ne volimo da ratujemo i ne planiramo da ratujemo, mi samo želimo da sačuvamo svoj Ustav, svoje vitalne, nacionalne i državne interese poštujući Albance, razgovrajući i rješavajući probleme kroz dijalog. Plašim se da dijalog nismo imali zato što jedna strana, a to nije srpska, taj dijalog nije željela - rekao je Vučić.

On je izrazio uvjerenje da će se prilike promijeniti u budućnosti i da će u Prištini biti nekoga ko će dobro razumjeti da od dijaloga i kompromisnih rješenja mogu svi da imaju korist.

- To da se pretnjama stvari rješavaju, etničkim čišćenjem Srba, prije svega sa sjevera Kosova i Metohije, to nije ozbiljna politika i neće donijeti dobre rezultate - poručio je Vučić.

Upitan za Albance na jugu centralne Srbije, Vučić je najavio da će uskoro posjetiti Preševo i Bujanovac.

On je ukazao da Beograd pažljivo sluša sve ljude u Preševu i Bujanovcu i njihove primjedbe, te napomenuo da su demonstracije dozvoljene u Srbiji, za razliku od situacije u Prištini, te da Beograd nema problem kad Albanci demonstriraju.

- Mislim da su to više demonstracije koje se tiču gubitka vlasti prokurtijevih snaga, naročito u Bujanovcu – ne sviđaju im se Albanci koji su, zajedno sa Srbima na vlasti u Bujanovcu - rekao je Vučić.

On je ocijenio da je najvažnije da se u Bujanovac, ali i u Preševo dovede neki od velikih investitora.

- Išao sam u nekoliko navrata u Bujanovac i činio da jednako budu asfaltirana i srpska i albanska sela. Uskoro ćemo da obnovimo jednu školu u jednom od albanskih sela. Nastavićemo da ulažemo novac, da pomažemo narodu koji dolje živi i da nastavimo zajednički život - rekao je Vučić.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo