01.10.2024 / 10:54 Regija - VKBI

U Zagrebu svečana Akademija posvećena 'Danu reafirmacije Bošnjaka i bosanskog jezika'

U Zagrebu svečana Akademija posvećena 'Danu reafirmacije Bošnjaka i bosanskog jezika'
Foto: Vijesti.ba

U hotelu Westin u Zagrebu, Republika Hrvatska, održana je svečana Akademija posvećena obilježavanju 28. septembra, kada je 1993. godine u opkoljenom Sarajevu na drugom danu I Bošnjačkog Sabora donesena Deklaracija o vraćanju historijskog naziva Bošnjak i bosanskog jezika.

Svečana Akademija održana je u organizaciji Nacionalne koordinacije Bošnjaka u Republici Hrvatskoj uz partnerstvo Ureda za koordinaciju bošnjačkih nacionalnih vijeća, koju je finansijski podržao Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Republike Hrvatske.

Obraćanja na svečanoj Akademiji imali su zastupnik bošnjačke nacionalne manjine u Hrvatskom Saboru Armin Hodžić, predsjednik Nacionalne koordinacije Bošnjaka u Republici Hrvatskoj Bermin Meškić, predsjedavajući Ureda za koordinaciju bošnjačkih nacionalnih vijeća prof. Suljo Mustafić, direktor Ureda za ljudska prava i prava nacionalne manjine Republike Hrvatske Alen Tahiri, izaslanik predsjednika Hrvatskog Sabora Krunoslav Katičić i ministar Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih u Vladi Republike Hrvatske Radovan Fuch, koji je bio i u funkciji izaslanika premijera hrvatske Vlade Andreja Plenkovića.

Svečana Akademija obogaćena je kulturnim programima u kojem su učestvovavli operna pjevačica Vilma Grazia Žmak, postavljene su izložbe „Vječna blaga“ zlatare Sofić iz Sarajeva i „Biserje Bošnjaka“, autora Emira Imamovića, prezentiran spomen na jubilej „450 godina od prvog spomena sevdalinke i 250 godina od prvog zapisa bošnjačke usmene balade „Hasanagica“ od strane profesora Seada Šemsovića, te predstavljeno specijalno izdanje časopisa „Bosna“ pod nslovom „Bošnjaci-kulturno historijski pregled“.
Akademiji su prisustvovale delegacije Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca iz Bosne i Heregovine, Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Srbiji (Sandžak), Koordinacije županijskih bošnjačkih vijeća Reublike Hrvatske, Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori, Bošnjačkog nacionalnog vijeća Sjeverne Makedonije, Bošnjačkog kulturnog saveza Slovenije te bošnjački predstavnici Konsultativnog vijeća za zajednice sa Kosova. Svečanosti su prisustvovali ministri iz reda bošnjačkog naroda iz Vlade Srbije, kao i zastupnici u državnim parlamentima Srbije i Crne Gore iz reda bošnjačkog naroda, kao i mnogobrojni predstavnici organizacija civilnog društva u Republici Hrvatskoj.

U velikoj sali Islamskog centra u Zagrebu uz prisustvo predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj i zagrebačkog muftije Aziz ef. Hasanovića i velikog broja zvanica u nedjelju 29. septembra 2024. godine održan je okrugli sto „Položaj i status Bošnjaka u državama regiona“, na kojem je prezentiran rad i uloga Ureda za koordinaciju bošnjačkih nacionalnih vijeća. Predstavnici bošnjačkih vijeća i organizacija iz svih država bivše Jugoslavije u kratkim crtama prezentirali su položaj i status Bošnjaka u svakoj od država. Učesnici okruglog stola zaključili su da saradnja između relevantnih bošnjačkih vijeća i organizacija iz svih država nastalih disuolucijom SFRJ treba biti podignuta na viši nivo, sa institucionalnim okvirima, te da je za zaokruživanje temeljnih elemenata nacionalnog identiteta Bošnjaka neophodno zajedništvo svih društvenih i intelektualnih struktura, organizacija i institucija bošnjačke provenijencije.

 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo