01.10.2024 / 10:17 Regija - Beograd

Brnabić najavila novu sjednicu za 7. oktobar, aktivisti poručuju neće biti kopanja litija

Brnabić najavila novu sjednicu za 7. oktobar, aktivisti poručuju neće biti kopanja litija

Sjednica srbijanske Skupštine na kojoj će biti riječi o rudarenju litija bit će održana 7. oktobra nakon što je otkazana vanredna sjednica parlamenta koja je na zahtjev srbijanske opozicije trebala biti održana u ponedjeljak.

Objavila je to nakon ponoći na platformi x predsjednica srbijanske Skupštine Ana Brnabić nakon sjednice na kojoj je usvojen rebalans državnog budžeta koji je, uz istodobno uvećanje fiskalnog deficita, povećan za više od 1,1 milijarde eura.

"S nestrpljenjem očekujem da pokažemo svim našim građanima kakav je prijedlog zakona opozicija uputila Skupštini Srbije", napisala je Brnabić uz fotografiju dokumenta o sazivanju prve redovite sjednice s jednom točkom dnevnog reda.

Istovremeno s održavanjem sjednice ispred Skupštine Srbije sinoć su protestovali predstavnici ekoloških udruga i organizacija koji su tokom protesta izrazili negodovanje zbog odgađanja vanredne sjednice o litiju.

Tokom protesta građani i aktivisti su sinoć isticali da se litij neće iskopavati u Srbiji te da će biti kažnjeni svi koji su radili na štetu države.

"Imamo 'pozdrav' za Anu Brnabić: Ona je jedna prevratnica, manipulatorica i nije dostojna funkcije koju obavlja i svakim danom krši zakon i ustav. Sve priče su ispričane, i po cijenu svojih života nećemo vam dozvoliti da kopate, možete probati, mi vas čekamo i od vaših poteza ovise naše akcije", rekao je je tokom protesta Zlatko Kokanović iz pokreta "Ne damo Jadar".

Srbijanske vlasti suočavaju od ljeta sa sve žešćim otporom rudarenju litija nakon što je Beograd s Europskom unijom potpisao memorandum o strateškom partnerstvu u održivim sirovinama.

Ključni argument demonstranata je da bi rudarenje litija u poljoprivredno razvijenoj regiji na zapadu Srbije prouzročilo nemjerljive štete okolišu i lokalnoj zajednici, a poruke građana s dosadašnjih protesta su da ne žele žrtvovati zdravlje i životnu sredinu radi kratkoročnih i nejasnih ekonomskih koristi.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo