26.01.2023 / 12:22 Regija - Zagreb

Grlić Radman Tihanovskoj: Računajte na podršku Hrvatske

Grlić Radman Tihanovskoj: Računajte na podršku Hrvatske
Foto: FENA

Treba razlikovati bjeloruski narod koji se protivi ratu u Ukrajini od 'poslušnog' režima Aleksandra Lukašenka, kazala je u četvrtak u Zagrebu čelnica bjeloruske oporbe u egzilu Svjatlana Tihanovska, kojoj je šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman obećao podršku Hrvatske u njezinim „demokratskim naporima“.

"Veselimo se daljnjoj suradnji i možete računati na podršku Hrvatske vašim demokratskim naporima“, kazao je Grlić Radman na zajedničkoj konferenciji za medije s Tihanovskom.

Tihanovska se kandidirala protiv dugogodišnjeg bjeloruskog lidera Aleksandra Lukašenka na predsjedničkim izborima u kolovozu 2020.

Nakon službene objave Lukašenkove pobjede, u zemlji su izbili veliki prosvjedi zbog, kako smatraju oporba i zapad, namještenih izbora, a Tihanovska, koja je stajala na čelu prosvjeda, ubrzo je protjerana iz zemlje.

„Iznimno poštujemo napore koje Tihanovska ulaže u borbu za demokratsku budućnost bjeloruskog naroda, što mi u Hrvatskoj vrlo dobro znamo i razumijemo jer smo i sami prije više od 30 godina branili našu slobodu“, istaknuo je Grlić Radman.

Tihanovska se zahvalila na podršci „demokratskoj Bjelorusiji“ te smatra kako Hrvati i Bjelorusi dijele „borbu za neovisnost protiv diktature“. „Možemo puno naučiti od Hrvata“, kazala je, prenosi Hina.

S Grlićem Radmanom je razgovarala o stipendijama za studente, pomoći bjeloruskoj dijaspori, jačanju Lukašenkove izolacije te o tome „kako pomoći bjeloruskim partizanima i dobrovoljcima“, kazala je Tihanovska.

Na pitanje novinara da pojasni na što konkretno misli, Tihanovska je kazala kako su „bjeloruski partizani“ sudjelovali u sabotažama željeznica na početku invazije na Ukrajinu te su usporavali protok ruskih postrojbi.

Trenutno pak „pažljivo prate“ kretanje ruskih snage i opreme pa „pružaju informacije našim ukrajinskim prijateljima“. Što se tiče pomoći, rekla je da se to odnosi na „tehničku pomoć, podršku obiteljima“.

Trenutno Bjelorusija ne sudjeluje vlastitim snagama u ratu s Ukrajinom, iako ruska vojska koristi njezin teritorij za napade na Ukrajinu.

Tihanovska ne vjeruje da će u tome doći do promjene jer je trenutno Lukašenko „vrlo poslušan“ i „vrlo jeftin“ Putinov saveznik, a obojica znaju da će sudjelovanje bjeloruskih snaga u ratu „destabilizirati situaciju u zemlji“.

S Tihanovskom će se kasnije u četvrtak sastati hrvatski premijer Andrej Plenković i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo