10°C
Mostar 16°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 16°C
Bihać 14°C

06.10.2022 / 12:02 Svijet - London

Truss nastoji 'otopliti' veze s EU

Truss nastoji 'otopliti' veze s EU
Foto: FENA

Nakon ogorčenog razlaza i višegodišnjih trzavica, izgleda kao da britanska vlada želi da se se ponovo približi Evropskoj uniji.

Ekonomski planovi rezova poreza nove britanske premijerke Liz Truss, njena čarkanja u zemlji s finansijskim tržištima, opozicijom i dijelovima njene vlastite Konzervativne stranke dominiraju unutrašnjom politikom. Ali na polju vanjske politike, evropski političari i diplomati uočavaju vidno ublažavanje tona otkako je Truss preuzela premijersku dužnost od Borisa Johnsona prije mjesec dana.

Truss i njeni ministri tvrde kako žele da razriješe ogorčeno sporenje s Evropskom unijom oko trgovinskih pravila nakon Brexita.

Britanska čelnica u četvrtak planira otputovati u Češku Republiku na prvi sastanak Evropske političke zajednice, inicijative francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

Prije nekoliko sedmica, britanski zvaničnici hladno su reagirali na stvaranje novog foruma, koji uključuje 27 država članica EU, zemlje koje nastoje da postanu članice i Ujedinjeno Kraljevstvo, jedinu zemlju koja je napustila blok.

Vlada sada tvrdi kako Truss namjerava da igra vodeću uogu na samitu, na kome će iskoristiti uvodnu sjednicu kako bi zatražila jedinstvo u suočavanju sa “strateškim izazovima” iskazanim u ruskoj invaziji na Ukrajinu - posebno s evropskom ovisnošću o ruskoj nafti i gasu.

Ministar vanjskih poslova James Cleverly izjavio je da Britanija traga za novim grupiranjima “otvorenog uma”.

- Želimo pronaći puteve dobre saradnje s našim susjedima, partnerima i prijateljima u Evropi - izjavio je on na godišnjoj konferenciji vladajuće Konzervativne stranke u ovoj sedmici.

- Evropska politička zajednica još jedna je prednost za Britaniju nakon Brexita: ona pokazuje da je više toga u Evropi nego u EU - izjavio je Cleverly, prenosi AP.

 

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo