8°C
Mostar 13°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 8°C

27.04.2024 / 20:45 Svijet - Berlin

Cure detalji neuspjelog državnog udara u Njemačkoj

Cure detalji neuspjelog državnog udara u Njemačkoj
Foto: Agencije

U Njemačkoj počinje jedan od najvećih pravnih postupaka u historiji te zemlje.

U ponedjeljak će pred sud izaći prva od tri skupine krajnje desničarskih teoretičara zavjere koji su planirali nasilno svrgnuti parlament.

Vođa 26 osumnjičenih je bivši vojnik, teoretičar zavjere, astrolog i anti-vakser Henrich XIII Princ Reuss (72).

Istražitelji su morali 27 osoba povezanih s planom za rušenje parlamenta podijeliti u tri skupine zbog raznih "logističkih i sigurnosnih razloga", piše The Guardian.

U ponedjeljak u Stuttgartu počinje suđenje takozvanom "vojnom krilu", dok će Reuss i još osam prominentnih članova skupine pred suca stati 21. maja u Frankfurtu.

Antisemitski biznismen Princ Reuss potiče iz aristokratske porodici, a grupu je osnova sa željom da nasilno eliminira državni poredak. Da je njihov plan uspio, on bi bio proglašen provizornim liderom nove Njemačke države, prema njenim granicama iz 1937. godine. Tužioci navode da je skupina planirala naoružana ući u Reichstag u Berlinu i uhapsiti članove Bundestaga, njemačkog parlamenta, prenosi Večernji.hr.

Cilj im je bio nasilno eliminirati postojeće zvaničnike i zamijeniti ih svojom vladom, a detalje su razrađivali od augusta 2021. godine do decembra 2022. kada su otkriveni u jednoj u nizu velikih protuterorističkih racija u kojima su hiljade policijskih službenika pretraživale 150 imanja u Njemačkoj ali i inozemstvu.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo