10°C
Mostar 13°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 12°C
Bihać 9°C

26.04.2024 / 18:46 BiH - Reakcija

Oglasio se EUFOR: Pratimo sigurnosnu situaciju

Oglasio se EUFOR: Pratimo sigurnosnu situaciju
Foto: X
Misija EUFOR-a u Bosni i Hercegovini oglasila se danas povodom nedavnih medijskih izjava o sigurnosnoj situaciji u BiH te pozivanja na djelovanje zbog najave dolaska vlasti iz bh. entiteta RS u Srebrenicu 2. maja.

- U kontekstu nedavnih medijskih izjava, operacija EUFOR-a Althea naglašava da je odgovornost misije da tumači vojne aspekte Dejtonskog mirovnog sporazuma, sa izvršnim mandatom koji proizilazi iz Vijeća sigurnosti UN-a - navodi se u saopćenju iz Misije EUFOR-a u BiH.  

EUFOR kontinuirano prati i procjenjuje sigurnosnu situaciju. Mandat EUFOR-a Vijeća sigurnosti UN-a uključuje osiguravanje očuvanja teritorijalnog integriteta, suvereniteta i političke nezavisnosti Bosne i Hercegovine i da lokalni akteri postupaju u skladu s ovim temeljnim principima, propisanim i Dejtonskim mirovnim sporazumom i rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a.

Navodi se da je EUFOR-ova Operacija Althea spremna i posvećena ispunjavanju svog mandata na nepristrasan način.

- EUFOR kao dio integriranog pristupa Evropske unije ima za cilj stvaranje stabilne, održive, mirne i multietničke Bosne i Hercegovine koja je nepovratno na putu ka članstvu u EU - navodi se u saopćenju.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo