27.07.2022 / 08:15 BiH - U Mostaru od 20 sati

Večeras promocija fotomonografije 'Radio Mostar 1969 -2019', Sanela Kajana

Večeras promocija fotomonografije 'Radio Mostar 1969 -2019', Sanela Kajana
Foto: Vijesti.ba

U Centru za kulturu Mostar večeras od 20 sati bit će upriličena promocija fotomonografije "Radio Mostar 1969 -2019", autora Sanela Kajana.

Fotomonografija sadrži novinarske tekstove, fotografije i dokumente koji su nastali na Radio Mostaru, te fotografije iz porodičnih albuma i arhiva.

„Na ovaj poduhvat odlučio sam se prvenstveno zbog velike ljubavi prema Radio Mostaru, mediju u kojem sam proveo 18 godina. I radi istine! Istine koja treba biti dostupna svima. Naročito novim generacijama koje nisu upoznate s pričom zvanom Radio Mostar.

A ta priča je veoma komplikovana. I rascjepkana.

Bilo je nekoliko radija Mostar:

- Radio Mostar, od jula 1969. do aprila 1992.

- Radio Mostar, koji je emitovao u maju i junu 1992. Srpski radio Mostar

- Radio Mostar, koji se od polovine 1992. zvao Hrvatska radiopostaja Mostar

- Radio Mostar, osnovan u septembru 1992. Radio Bosne i Hercegovine, Ratni studio Mostar

- Radio Mostar, od maja 1993, koji je nastao iz uništenog medija 9. maja 1993.

Upravo zbog ovih nepomirljivih medijskih ideja odlučio sam se za fotomonografiju. Vidjet ćete hronološki tekstove o Radiju Mostar, ali i medijima nastalim iz njega, objavljivane u štampi od 1969. do 2019. godine.

Monografija se sastoji od više od 330 novinskih tekstova i fotografija, 40-ak dokumenata te više od 115 fotografija iz privatnih albuma i arhiva.

Do materijala sam dolazio kroz dugi niz godina, prikupljajući isječke iz štampanih medija, pretražujući arhive širom Bosne i Hercegovine i susjednih država, ali i otkupljujući fotografije, tonske snimke i dokumente.

Tu su fotografije prvih urednika i spikera Radio Mostara, tonskih realizatora, muzičkih urednika, novinara... Kasnije i onih koji su ih naslijedili. Monografija sadrži dokumente koji pokazuju osnovu Radija Mostar, a posebno onih medija koji su nastali iz njega tokom 1992. godine“ – kaže Kajan.

 ( Sanel Kajan)

O značaju Radio Mostara za historiju, kulturu i društvo Mostara i Bosne i Hercegovine najbolje govore recenzenti.

Doktorica Semina Ajvaz šef odsjeka za komunikologiju na Fakultetu humanističkih nauka Univerziteta "Džemal Bijedić" Mostar, navodi:

 „U dokumentrano-istraživačkom djelu, fotomonografiji pod nazivom Radio Mostar (1969 – 2019.) autor je uspio da izgradi realnu sliku od nastanka ove radio stanice pa do trenutka kada je ugašena. Na samom početku vrijedi istaći činjenicu da je kompletno djelo satkano od činjenica koje su proizvod arhivske građe, dokumenata i zapisa jednog vremena. Ovakvim pristupom autor nam omogućava komparaciju različitih razdoblja u kojem je djelovao Radio Mostar, te predstavlja interesantnu materiju koja kod publike budi interes jer je službenik istine. S jedne strane je kazivanje o jednom vremenu, a sa druge izvorni historiografski dokument jednog doba.

Svakako je najinteresantniji dio ovog djela poglavlje koje se odnosi na ratni period, odnosno na rad Radija BiH-Ratnog studija Mostar u opkoljenom Mostaru. Svi oni koji su svjedočili tom vremenu mogu potvrditi koliki je značaj ovog medija bio u to vrijeme. Važno je naglasiti, da ovo djelo nije obična fotomonografija koja svjedoči slikama o jednom mediju, nego i dokument jednog doba."

Doktorica Samira Demirović, direktorica Ureda Vlada Federacije BiH za odnose s javnošću i profesorica na Odsjeku za komunikologiju na Fakultetu humanističkih nauka Univerziteta "Džemal Bijedić" Mostar, kaže:

"Fotomonografija „RADIO MOSTAR 1969-2019.“ predstavlja važnu historijsku građu koja svjedoči o činjenicama postojanja i rada jednog medija, o izazovima profesije te važnosti da dio medijske historije ostane publikovan za buduće generacije. Hronološki pristup za koji se autor opredjelio u izradi djela, redajući dostupne izvore, objavljene tekstove, dokumente i fotografije, bez dodatne interpretacije i komentara, svakako upućuje da je prevashodno dat prostor izvorima, te autorovoj namjeri da odabere što objektivniji pristup.

Pet perioda postojanja, koje je autor selektirao u djelu, s jedne strane upućuje na značaj kontinuiteta djelovanja jednog medija, a s druge strane pokazuje na sve slojevitosti izazova kroz koje je medij prolazio, boreći se za svoj opstanak.

Posebno važnim se izdvaja ono što je jedan lokalni medij pored dužine njegova postojanja, učinilo značajnim za istraživački poduhvat, jeste upravo njegov preobražaj periodima koji su uslovljavali društveno-politički konteksti, potom izazovi koji su pratili profesiju, te utjecaji i važnost postojanja ovog medija u ratnom periodu“ – navela je, uz ostalo, profesorica Demirović.

Admir Hadrović, direktor Arhiva Federacije Bosne i Hercegovine, poručuje:

"Ovo djelo treba da posjeduje svaka iole ozbiljnija kulturna institucija, biblioteka, arhiv, muzej, škola, novinska kuća i dr. Zbog toga Fotomonografiju “RADIO MOSTARA 1969 – 2019.” autora Sanela Kajana preporučujem široj naučnoj javnosti koja se bavi historijom, kulturom, politikom, odnosno široj naučnoj i kulturnoj javnosti sa prostora cijele Bosne i Hercegovine."

Uz autora, na promociji će govoriti i nekadašnji urednici i voditelji na Radio Mostaru: Senada Malanović, Maja Burić i Šemsudin Zlatko Serdarević.

Kako je najavljeno iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine, promociji Kajanovog djela, prisustvovat će i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željko Komšić.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo