3°C
Mostar 10°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 7°C
Bihać 5°C

06.07.2022 / 21:32 BiH - Premijer KS potvrdio

Forto: Firma mog oca dobila poticaj od Vlade KS, po zakonu

Forto: Firma mog oca dobila poticaj od Vlade KS, po zakonu
Foto: Vijesti.ba

Vlada Kantona Sarajevo je tokom prethodne godine dodjelila poticaj firmi koje u vlasništvu Izeta Forte, oca premijera Edina Forte.

Objavila je ovo Slobodna Bosna, a riječ je o firmi "Energogas d.o.o." koja je u dva navrata dobila nešto više od 20.000 KM za isplaćivanje dijela plata radnicima.

"Tačno je da je firma u vlasništvu mog oca dobila pandemijske poticaje kao i hiljade drugih firmi koje su aplicirale za pokrivanje minimalnih doprinosa s ciljem očuvanja radnih mjesta", rekao je Forto.

On je zatim objasnio da je riječ o regularnim javnim pozivima koje je vlada raspisivala tokom pandemije te je najavio da će tražiti od Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanja kvalitetom KS da ispita postoji li išta sumnjivo u ovim poticajima.

"Javni poziv je sproveden po jasno utvrđenim propisima za sve pravne subjekte koji su zabilježili pad prihoda. Firma u vlasništvu mog oca dobila je u jednom navratu 6.690 KM, a u drugom navratu 13.398 KM, čime je osiguran kontinuitet radnih mjesta 11 uposlenika", rekao je.

Istaknuo je kako nije tačno da poticaji imaju ikakve veze s njegovim političkim angažmanom ili da spada u domen sukoba interesa. Također naglašava da se dovođenjem u vezu firme njegovog oca sa njegovim političkim andažmanom, čini šteta poslovanju višedecenijske uspješne firme.

"Firma mog oca postoji od 1988. godine. Iako je firma u svom višedecenijskom uspješnom poslovanju radila i značajan broj projekata vezanih za Kanton Sarajevo, prilikom mog dolaska u Vladu donijeli smo porodičnu odluku da se firma više ne prijavljuje na tendere koji su na bilo koji način vezani za KS. To je za nas bila jednostavna odluka temeljena na našoj etici", naglasio je on.

Upravo zbog takve porodične odluke da firmu više ne prijavljuju na tendere zbog političke aktivnosti premijera, on navodi kako njegova porodica trpi direktnu.

Moja porodica, za razliku od uobičajene prakse da porodice profitiraju od političkog angažmana svojih članova, trpi direktnu štetu. Upravo zato što toj praksi stajemo u kraj dolazi do ovakvih prljavih klevetničkih napada", zaključio je Forto.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo