10°C
Mostar 14°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 16°C
Bihać 13°C

20.03.2022 / 20:36 Politika - Video

Izetbegović otkrio detalje pregovora: Prvo popraviti odnose Bošnjaka i Hrvata

Izetbegović otkrio detalje pregovora: Prvo popraviti odnose Bošnjaka i Hrvata
Foto: Vijesti.ba
O ishodu razgovora o izmjenama Izbornog zakona BiH te detaljima za Dnevniku FTV-a je govorio predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Upitan da prokomentira ocjenu lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića da nema uvjeta za izbore u oktobru ove godine, Izetbegović je poručio da će izbora “morati biti”.

- Nije tačno to što Čović kaže da je pet bilo za. Gospodin Radončić je bio vrlo konkretno za svako rješenje koje će definisati SDA i HDZ zajedno. Ogrešević je bio protiv asimetričnih rješenja, bio je i protiv toga da se ne brišu etnički prefiksi. Konaković vjerovatno jeste bio za, i mene je u jednom momentu jako iznenadio kad je presjekao nešto u vezi s vitalnim nacionalnim interesom, rekao je Izetbegović.

On je rekao da je pomak napravljen u vezi rješavanja presude Sejdić-Finci, da je ustanovljen model za Predsjedništvo BiH i da je Dom naroda na državnom nivou riješen, kao i integritet izbornog procesa.

- I nešto na čemu sam ja insistirao od početka, funkcionalnost Federacije BiH, rekao je Izetbegović i dodao da je devet od deset stepenica pređeno, rekao je Izetbegović.

Dodao je da je 'kvaka' u tome što je u Neumu prihvatio model po kojem bi manji kantoni bili pomognuti tzv. fiksnim mandatima i da po tom modelu on ne bi bio izabran u Predsjedništvo 2010. i 2014. Godine, a Čović bi.

- Onda su krenula karikiranja. Tražili su da glas u Posavskom kantonu vrijedio kao šest u Tuzlanskom, glas u BPK vrijedio bi 10 puta više nego u KS, rekao je Izetbegović.

On je dodao da Hrvati moraju da shvate da neće moći sa šestinom glasova diktirati život u Federaciji, ali i da se moraju popraviti odnosi Hrvata i Bošnjaka u BiH.

- Pomalo sam ljut na gospodina Čovića što je provocirao bošnjački korpus. Nije dopustio ugovor sa Islamskoj zajednicom,  igrao je igre s Dodikom, radio stvari koje čine nervoznim čitav jedan korpus, rekao je Izetbegović.

Jedno od pitanja je bio i jedinstvo provosanskog bloka.

- Radončić je iskusan pregovarač, nudio je dobra rješenja. Konakoviću su ovo prvi ovakvi pregovori i ušao je u njih s puno energije i želje da nešto napravi. Onda je u jednom trenutku rekao – e, to što vi predlažete s vitalnim nacionalnim interesom mi ćemo biti protiv toga. Mene je iznenadio s time, mislim i ostale, a pozitivno i Čovića. Mislim da će aterirati od toga jer nije dobro shvatio neke stvari. Nije shvatio problem u funkcioniranju Vijeća naroda”, kazao je Izetbegović.

Govorio je i o najavi HDZ-a o bojkotu izbora.

- Gospodin Čović će eventualno bojkotovati izbore. Mislim da je šansa jako malo da ih bojkotuje. Šansa da ih spriječi, da uđe u jednu destrukciju kako bi ih onemogućio je nikakva. Siguran sam da se neće upustiti u to da spriječi izbore. Razmišljat će o bojkotu, a zatim će izaći na izbore i možda ako bude nezadovoljan rezultatom – ako bi se, recimo Bošnjaci i neke ljevičarske stranke ujedinile pa mu uzele trećinu Hrvatskog kluba poslanika - vjerovatno bi tada odlučio da bojkotuje formiranje vlasti. Što mi ne bismo trebali uraditi, naravno - ni na koji način dalje provocirati Hrvata, rekao je Izetbegović.

POGLEDAJTE VIDEO

(Vijesti.ba)

Izdvajamo