563°C
Mostar 580°C
Tuzla 578°C
Banja Luka 578°C
Bihać 570°C

23.04.2024 / 15:41 Politika - Predsjedništvo BiH

Cvijanović podnijela prijavu protiv Lagumdžije zbog Rezolucije o Srebrenici

Cvijanović podnijela prijavu protiv Lagumdžije zbog Rezolucije o Srebrenici
Foto: Vijesti.ba

Član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović podnijela je Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv ambasadora BiH pri Ujedinjenim nacijama Zlatka Lagumdžije.

Kao razlog za prijavu navodi se to što je Lagumdžija "jednostrano i samovoljno preduzeo radnje u vezi sa pripremom teksta i podnošenja rezolucije o Srebrenici na usvajanje Generalnoj skupštini UN, bez obaveznog ovlaštenja Predsjedništva BiH".

Lagumdžija je time, navodi se u prijavi, "prekoračio svoja ovlaštenja uz direktno kršenje ustavnog okvira BiH i garantovanih prava tri konstitutivna naroda u BiH".

U prijavi se dalje navodi da je Lagumdžija, obavljajući dužnost ambasadora BiH pri UN "odbio da proslijedi pismo člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović upućeno generalnom sekretaru UN, čime je počinio krivična djela napad na ustavni poredak, povreda ravnopravnosti čovjeka i građanina i zloupotreba položaja ili ovlaštenja".

Član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović održaće danas u Istočnom Sarajevu konferenciju za novinare, najavljeno je iz Predsjedništva BiH.

Konferencija za novinare biće održana u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske u Istočnom Sarajevu sa početkom u 17.00 sati.

Podsjećamo, danas će na zahtjev Cvijanović u Predsjedništvu BiH biti održana vanredna sjednica sa samo jednom tačkom dnevnog reda - stav Predsjedništva u vezi sa apliciranjem Kosova za članstvo u Vijeće Evrope.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo