18°C
Mostar 21°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 23°C
Bihać 18°C

26.04.2024 / 14:15 Svijet - Bernie Sanders

Američki senator žestoko napao Netanyahua: Eliminišete palestinski identitet!

Američki senator žestoko napao Netanyahua: Eliminišete palestinski identitet!
Foto: Gage Skidmore

Ljevičarski američki senator Bernie Sanders napao je izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, naglašavajući da se osuda ubijanja u Gazi ne miješa s antisemitizmom.

Sanders se obratio Netanyahuu: „Reći da je vaša Vlada ubila 34 hiljade ljudi za šest mjeseci nije ni antisemitizam ni podrška pokretu Hamas“.

Dodao je da antisemitizam nije osuda uništavanja univerziteta i škola u Gazi koje provodi Netanyahuova Vlada, uskraćujući time obrazovanje 625 hiljada djece.

„Reći da ste uništili infrastrukturu Gaze, njen zdravstveni sistem i 221 hiljadu domova nije antisemitizam“, rekao je Sanders.

Sanders se aktivno protivi podršci Washingtona Izraelu i njegovom razornom ratu u Gazi, koji traje gotovo sedam mjeseci.

Prije dva dana Sanders je rekao da ono što Izrael radi u Gazi više nije rat protiv Hamasa, već eliminacija palestinskog identiteta.

U svom govoru pred Kongresom za odobravanje strane pomoći, uključujući i vojnu pomoć Izraelu, Sanders je objasnio da ono što se dešava u Gazi nisu ratne greške, već proračunata politika koja se sistematski provodi više od šest mjeseci.

Istakao je da je nemoguće sagledati činjenice i ne zaključiti da je politika Izraelske vlade usmjerena ka tome da Gaza postane nenaseljiva, što se u stvarnosti i dešava, prenosi Aljazzera.

Američki senator je, također, kritizirao američko saučesništvo u ratu u Gazi i rekao da se rat u Gazi smatra izraelsko-američkim.

Rekao je da „većinu bombi i vojne opreme koju Izrael koristi u Gazi osigurava njihova zemlja novcem američkih poreskih obveznika“.

Istakao je da Sjedinjene Američke Države daju milijarde dolara Netanyahuovoj Vladi, koja zatvara prilaze ka Gazi i sprečava da hrana i medicinske potrepštine stignu do onih kojima su potrebne.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo