17.03.2022 / 20:08 Politika - EU zastupnik

Grošelj o istupu Dodika i Čovića: Takva retorika je dovela do Ukrajine

Grošelj o istupu Dodika i Čovića: Takva retorika je dovela do Ukrajine
Foto: Agencije

Očekujem, prije svega, da će se Srbija odlučiti, za put EU. Ali ako Srbija odluči da svoju politiku bazira na Rusiji, onda je to njena sasvim slobodna i autonomna odluka,

- Ja procjenjujem ipak da je ovo velika prilika za Srbiju, da iskoristi ovaj historijski trenutak za učvršćivanje vlastite evropske pozicije jer, u suprotnom, mislim da se pravi greška, koja će štetiti prije svega Srbiji i njenim interesima, tako u regionu, kako i EU, ocjenjuje u razgovoru za Danas Klemen Grošelj, poslanik Evropskog parlamenta iz redova liberalne grupe „Obnovimo Evropu“.

Grošelj je upitan i o mogućim sankcijama Miloradu Dodiku.

Danas: Osim upozorenja i osude secesionističke politike Milorada Dodika u BiH iz EU do sada nismo vidjeli konkretne korake da se to suzbije. Hoće li EU konačno sankcionisati Dodika? Zbog čega se uporno insisitira na postizanju dogovora o izmjeni izbornog zakona, ako se zna da su do sada pregovarači EU i SAD bili naklonjeni HDZ-u, a pri tom blokada institucija države BiH traje već duže vrijeme?

- Poruka sjednice Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta (AFET) u utorak je bila sasvim jasna i mislim, da bi morala biti i jasna akterima u regionu. Blokade i ucjene oko izbora su neprihvatljive i svaki kompromis oko izbornog zakona, treba da se bazira na evropskim standardima i presudama relevantnih sudova i stajališta Venecijanske komisije. Sve ostalo će biti neprihvatljivo, rekao je Grošelj i dodao:

- Što se tiče sankcija, neke se već izvode, a dodatne, još snažnije su već na stolu ali je želja svih nas da se stanje razriješi kroz politički proces i dogovor baziran na evropskim principima i standardima. Ali ono što smo čuli bio je trenutak istine i poslanici Evropskog parlamenta su imali prilike čuti i razumjeti, koje se to politike sučeljavaju u Bosni i Hercegovini, i nažalost neki političari nisu bili u stanju razumjeti da je njihova retorika u utorak u Briselu bila sasvim pogrešna, i da je to retorika, koja je u očima današnjeg Brisela, dovela do tragedije u Ukrajini. Da li je ta retorika u interesu Srba i Hrvata u Bosni i Hercegovini i svih građana Bosne i Hercegovine, pa i regiona? Pa to neka gospoda sama procijene, a prije svega građani Bosne i Hercegovine, ne gledajući na to koje nacionalnosti, religije ili druge afiliacije bili.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo