15.03.2022 / 11:27 Regija - Zapadnobalkanska turneja

Borrell posjetio Sjevernu Makedoniju

Borrell posjetio Sjevernu Makedoniju
Foto: Twitter
Visoki predstavnik/potpredsjednik Evropske unije za vanjsku politiku Josep Borrell počeo je zapadnobalkansku turneju posjetom u Skoplju, Sjeverna Makedonija, u protekla dva dana.

Kako je saopćeno iz njegovog ureda. posjeta je došla u trenutku varvarske agresije Rusije na Ukrajinu. Visoki predstavnik Borrell je na svojim sastancima izrazio veliko poštovanje prema jasnoj osudi ruske agresije od strane Sjeverne Makedonije i čvrstoj podršci Ukrajini i ukrajinskom narodu. Visoki predstavnik je pozdravio stopostotnu usklađenost Sjeverne Makedonije sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU, uključujući i sve sankcije Rusiji.

Visoki predstavnik je potvrdio sagovornicima EU i svoju ličnu opredijeljenost da podrži demokratsku, prosperitetnu i bezbjednu regiju Zapadnog Balkana čija budućnost leži u Evropskoj uniji.

Visoki predstavnik se prvo sastao sa predsjednikom Pendarovskim. Predsjednik je bio glasan u suprotstavljanju dezinformacijama i toksičnoj propagandi. EU i Zapadni Balkan će pojačati saradnju na cyber sigurnosti i borbi protiv dezinformacija.

Visoki predstavnik je obavijestio da će predložiti izdvajanje novih resursa za jačanje sigurnosti i odbrane u regionu.

Borrell je na sastanku sa premijerom Kovačevskim pozdravio novi zamah između Sofije i Skoplja za postizanje obostrano prihvatljivog rješenja.

Kako je rekao visoki predstavnik, "krajnje je vrijeme da se riješe dugotrajna bilateralna pitanja i što prije otpočne pregovori o pristupanju EU.“

Na sastanku, također sa potpredsjednicima Vlade Maricikim i ministricom odbrane Petrovskom, razgovarali su i o ekonomskoj situaciji u zemlji, energetici i reformama. Visoki predstavnik je naveo da EU stoji uz regiju i da se radi na tome kako se bolje integrirati i više uključiti region u inicijative EU za rješavanje ekonomskih posljedica rata, eventualnih budućih kriza i omogućavanja ekonomskog oporavka.

Visoki potpredsjednik Borrell je sa ministrom vanjskih poslova Osmanijem pohvalio usklađenost Sjeverne Makedonije sa svim deklaracijama EU i sankcijama protiv Rusije, a ministrici odbrane Petrovskoj izrazio je zahvalnost na doprinosu zemlje misijama i operacijama ZSOP-a EU.

Visoki predstavnik se sastao sa predsjednikom parlamenta Xhaferijem i predstavnicima parlamentarnih stranaka. Kao bivši član španjolskog parlamenta i predsjednik Evropskog parlamenta, visoki predstavnik je pohvalio ulogu parlamenta u demokratskoj državi i zamolio političke predstavnike da rade zajedno protiv političkih podjela kako bi se zemlja pomaknula naprijed u ovim teškim vremenima.

Na kraju, visoki predstavnik se sastao sa predstavnicima organizacija civilnog društva i mladima sa Zapadnog Balkana koji su u protekloj godini dali doprinos Konferenciji o budućnosti Evrope.

Učesnici su Visokom predstavniku predstavili praktične ideje o demokratiji, vladavini prava, zelenom rastu. Oni su pokazali posvećenost naroda Zapadnog Balkana izgradnji mirnog, prosperitetnog i ujedinjenog zajedničkog kontinenta.

Visoki predstavnik poručio je učesnicima: „Zapadni Balkan je sastavni dio budućnosti Evrope. Vaša budućnost je naša budućnost.”


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo