28.09.2024 / 16:33 Regija - Foto

Zagreb: Proučena hafiska dova najmlađem hafizu u Evropi

Najmlađem hafizu u Evropi, osmogodišnjem Enisu Bašiću iz Maljevca, danas je u Islamskom centru u Zagrebu proučena hafiska dova.

Osmogodišnji Enis je dječak izvanrednog pamćenja, koji je u dobi od pet i po godina već znao napamet 19 sura posljednjeg kur'anskog džuza. Kuran'sko pismo i pravila učenja savladao je za dvije sedmice, a 30 džuzeva naučio za 20 mjeseci.

Na pitanje je li bilo teško, kratko odgovara da nije, da njegov muhaffiz kurra hfz. Aziz-ef. Alili nije bio strog i da je njegov nastup na današnjem takmičenju učača Kur’ana prošao dobro.

„Nisam imao tremu, bilo je bez greške“, kaže Enis, dok se brojni vjerici tiskaju okolo kako bi se uslikali s njim ili ga darovali.

Diplomu mu je uručio reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović, koji je istakao da, iako baštinimo višestoljetnu tradiciju življenja islama i učenja Kur’ana, nije poznato da je bilo mlađeg hafiza.

„Hvala dragom Bogu, u našem narodu postoji majdan iz koje se stalno regrutira naša ulema, majdan za koji s ponosom, mi Bošnjaci u Evropi, možemo kazati da je kvalitetan, čvrst materijal od kojeg smo sazdani. Enis je sjeo u naš saf, najmlađi je, mi smo došli smo da ga podržimo, moleći dragog Boga da mu olakša teret koji je preuzeo“, kazao je reisul-ulema.

Enisovi roditelji s ponosom ističu da su sretni, ali i da je mnogo truda uloženo, te da je izazov predstavljala činjenica da je on istovremeno krenuo i u školu.

„Ja sam mu organizovao vrijeme, kada ustaje, kada spava, vrijeme škole, vrijeme za igru, jer on je dijete, hoće da gleda crtani, da se ide igrati, i tako dalje. Išao se igrati, nije on cijeli dan učio hifz, on je jednostavno dijete koje pamti, pamti tablice, pamti brojeve“, pojasnio je Denis Bašić, njegov otac.

Dodao je da Enis ima i još jednu važnu osobinu, a to je disciplina.

„I hafiz Alili bio je iznenađen, jer Enis i pored dječijih bolesti, prehlada i slično, nijedan dan nije preskočio niti jednu stranicu tokom svih 20 mjeseci“, naglašava Bašić.

Osmogodišnjeg Enisa i njegovog muhaffiza kurra hafiza Aziz ef. Alilija razdvajalo je više od stotinu kilometara, te se dodatni trud i roditelja i muhaffiza podrazumjevao.

„Meni je bilo veliko olakšanje što su se njegovi roditelji trudili, jer smo radili najviše na daljinu, ali radi se o djetetu koje je vrlo inteligentno, ima jaku memoriju i bilo je zadovoljstvo raditi s njim“, rekao je hafiz Alili.

Hafiska dova Enisu Bašiću proučena je danas u okviru 30. međunarodnog takmičenja učača Kur’ana, koje se održava u Zagrebu, a na kojem nastupa 70 takmičara iz 41 zemlje svijeta.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo