28.09.2024 / 19:33 Regija - Sporni ugovor

Srbija spremna surađivati s američkim institucijama u istrazi poslova Trumpovog zeta

Srbija spremna surađivati s američkim institucijama u istrazi poslova Trumpovog zeta
Foto: Ilustracija

Srpski šef diplomatije Srbije Marko Đurić izjavio je da će srpske institucije sarađivati s američkim ako dođe do istrage o poslovanju firme Trumpova zeta Jareda Kushnera koja će investirati u kompleks bivšeg Glavnog stožera u Beogradu, objavio je Glas Amerike (VOA).

Srbija je s firmom Jareda Kushnera "Affinity" u maju potpisala ugovor o "revitalizaciji" kompleksa Glavnog stožera nekadašnje JNA u centru Beograda, čiji su dijelovi porušeni tokom višemjesečnog NATO bombadovanja 1999. Ugovorom, koji još nije objavljen, Srbija je zemljište kompleksa iznajmila na 99 godina, a na prostoru ruševina planira se gradnja dvije visoke zgrade sa stanovima i hotelima.

Preuređenju objekata tog kompleksa, izgrađenog između 1955. i 1965. godine, koji su zbog svoje arhitektonske vrijednosti zaštićeni kao kulturno dobro, protive se stručne institucije i organizacije, te srpska opozicija i civilno društvo.

Đurić je u intervjuu za VOA niječno odgovorio na pitanje je li on, u vrijeme dok je bio ambasador Srbije u Washingtonu, imao saznanja o istrazi koju o poslovanju kompanije zeta bivšeg predsjednika SAD i aktualnog predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa vodi senatski Odbor za financije američkog Kongresa.

Prema pisanju VOA, demokrat Ron Wyden, koji predvodi istragu, naveo da su zvaničnici Srbije i Albanije prišli tvrtki "Affinity" sa poslovnim prijedlozima za ulaganje. Đurić tvrdi da o tome s njim niko nije razgovarao, inzistirajući da se on ne miješa "u rad pravosudnih tijela, ni srpskih institucija, a kamoli američkih".

Dodao je da će, "ako i kada dođe do bilo kakvih pitanja na tu temu, sve srpske institucije biti na raspolaganju američkim" i da će "Srbija uvijek pomoći da se vode istrage".

Glas Amerike podsjeća da je senator Ron Wyden u pismu Kushnerovoj firmi zatražio dodatne informacije o poslovnim odnosima s inozemnim investitorima, uključujući vlade drugih zemalja koje plaćaju toj kompaniji, kako se navodi, "stotine milijuna dolara" naknade za savjetodavne usluge.

Iza svega leži zabrinutost Odbora da "Affinity" djeluje kao shema kompenzacije, djelomično osmišljena da zaobiđe federalne zahtjeve za objelodanjivanje transakcija, kao i da bi moglo doći do sukoba interesa, navodi VOA.

Senator Wyden je zatražio da firma Trumpova zeta dostavi informacije o investicijama u Srbiji i naveo listu svega što Odbor za financije zanima, ponajprije popis svih pojedinaca i entiteta koji su partneri te firme, listu svih lokacija u Srbiji koje razmatra za razvoj nekretnina i opis razvojnih planova za svaku lokaciju ponaosob.

Odbor interesira i koliko točno u dolarima "Affinity" planira uložiti u svaki srpski projekt nekretnina, te koliko svaki od partnera kompanije ulaže za svaki projekt. Wyden, prema tvrdnjama Glasa Amerike, traži i detaljan opis uvjeta svih ugovora između tvrtke "Affinity" i srpske vlade o razvoju nekretnina u Srbiji.

Srpski predsjednik sastao se sredinom juna u Beogradu s Jaredom Kushnerom i pohvalio se na svom Instagramu da je to bila "inspirativna razmjena ideja", te da je gostu pokazao Beograd i "izložio neke od planova za njegov još brži rast". Vučić je naveo i da je Kushner njemu predstavio projekt za hotel u Beogradu.

(Vijesti.ba/HINA)

Izdvajamo