26.02.2022 / 09:09 Politika - Ambasador Indonezije

Kono: BiH može prevladati političke i globalne izazove s kojima se suočava

Kono: BiH može prevladati političke i globalne izazove s kojima se suočava
Foto: FENA

Iako je Indonezija jako udaljena od Bosne i Hercegovine (BiH), diplomatske aktivnosti dviju zemalja stalno se unapređuju od kada su prvi put uspostavljeni 1994. godine, a potom praćeni otvaranjem Ambasade Republike Indonezije u Sarajevu 2010. godine.

Ambasador Indonezije u Bosni i Hercegovini Roem Kono kaže u intervjuu za Fenu da je saradnja na političkom, ekonomskom i kulturnom nivou potvrđena potpisanim brojnim memorandumima o razumijevanju i povećanjem trgovinske razmjene, kao i posjetama između Indonezije i BiH.

Na političkom planu postoji međusobna podrška u multilateralnim forumima o nominacijama koje predlažu Indonezija i BiH u nizu međunarodnih organizacija, tako da Indonezija i BiH mogu uspješno zauzeti pozicije u tim organizacijama.

U ekonomskom i trgovinskom sektoru nastojanja da se poveća vrijednost bilateralne trgovine provode se povećanjem poslovnih posjeta. Redovno se održavaju i poslovni sastanci na kojima sudjeluju bh. privrednici u trgovinskim i turističkim te investicijskim aktivnostima u Indoneziji.

Ambasador kaže da Indonezija i BiH svake godine organiziraju susret B&H Business Matching koji se održava u Sarajevu u saradnji s Vanjskotrgovinskom komorom BiH uz sudjelovanje poslovnih aktera iz Indonezije i BiH.

Aktivno učešće Indonezije također se nastavlja povećavati u nizu izložbenih aktivnosti u raznim bh. gradovima kako bi se zbližili odnosi između dviju zemalja, kao što su implementacija Sarajevo Halal sajma i Sarajevo Business Forum u saradnji s Bosna Bank International (BBI).

U području obrazovanja također je uspostavljena saradnja između nekoliko visokoškolskih ustanova u Indoneziji i BiH, a program posjeta studenata i akademika zaustavljen je tokom pandemije koronavirusa, ali je ambasador izrazio nadu će se programi nastaviti nakon što pandemija prođe.

U nastojanju da potakne povećanje turističkih posjeta, indonezijska vlada uvrstila je BiH na popis zemalja bez viza za kratke posjete Indoneziji, iako politika još nije recipročna za indonezijske turiste koji žele posjetiti BiH.

Ambasada Republike Indonezije u Sarajevu također aktivno upoznaje Indoneziju s bh. turističkim potencijalima pozivajući novinare i tour operatere da posjete Indoneziju u okviru programa upoznavanja.

Kako je naglasio ambasador Kono, pandemija koronavirusa poremetila je niz aktivnosti, ali je i potaknula na promjene, razvijanje novih načina, te građenje nove normalnosti.

Smatra da Indonezija i BiH trebaju i moraju nastaviti graditi nove inovacije u razvoju bilateralne, multilateralne saradnje i stvaranje kontakta među ljudima, a već su u tom smislu iskorištene informacijske tehnologije te se neki programi provode virualno.

Na pitanje kako gleda na trenutnu političku situaciju u BiH, ambasador je izrazio nadu da BiH može prevladati izazove političke krize i druge globalne izazove s kojima se trenutno suočava tako da se ne žrtvuju interesi ljudi.

- Također vjerujem da BiH kao država s integritetom i punim suverenitetom ima sposobnost da sama odredi najprikladniju politiku kao rješenje koje mogu prihvatiti sve zainteresirane strane i naravno u skladu sa odredbama zakona koji se primjenjuju univerzalno - podvukao je Kono.

Kaže da će u augustu 2022. godine Indonezija proslaviti 77. godišnjicu nezavisnosti, a putovanje indonezijske nacije suočeno je s mnogim šokovima zbog političkih i ekonomskih kriza od tada, a Indonezija je uspješno prošla kroz njih, zahvaljujući opredjeljenju “Jedinstvo u Raznolikosti”.

Moto indonezijske države usvojen je kao alat za ujedinjenje Indonezije koja ima 17.000 otoka na kojima živi 714 etničkih grupa, s populacijom od 270 miliona ljudi, četvrta je po veličini nakon Kine, Indije i Sjedinjenih Američkih Država.

- Poticanje raznolikosti nije laka stvar ni za Indoneziju. Bilo je i izazova u obliku političkih kriza i sukoba zbog etničkih razlika i pozadine vjerovanja ljudi. Svaki od njih ima različite korake rješenja. Ne postoji generički proces rješavanja koji se jednako primjenjuje na sve sukobe, a to je da se mora razumjeti karakter svakog sukoba - napomenuo je Kono.

Novi glavni grad Indonezije, koji se nalazi na jugoistoku otoka Bornea, dobio je ime Nusantara, što znači arhipelag, a grad Jakarta s 10 miliona stanovnika ostat će poslovno središte te je premještanje kapitala veliki projekat. Zakon o preseljenju grada donesen je 18. januara 2022. godine, a glavni grad države Nusantara kasnije će predstavljati koncept jedinstva koji prihvaća bogati pluralitet Indonezije.

Osnovni cilj je da glavni grad postane simbol nacionalnog identiteta, održiv grad u svijetu i kao pokretač indonezijske ekonomije u budućnosti, kao i ostvarenje indonezijske vizije 2045. godine.

Nacionalna prijestolnica ne znači samo premještanje institucija nego je u planu formiranje modernog urbanog centra po principu nacionalnog glavnog grada Nusantara kao budućeg pametnog grada Indonezije.

Postoji nekoliko razloga zbog kojih je je odlučeno da se glavni grad izmjesti. Indonezijsko stanovništvo previše je koncentrirano na otoku Javi gdje živi 57 posto stanovništva, a ekonomski doprinos otoka Java nacionalnom bruto domaćem proizvodu (BDP) je 59 posto.

Tu je i pitanje vodosnabdijevanja posebno u pokrajinama Jakarta i Istočna Java, a najveća pretvorba zemljišta dogodila se na Javi što je postalo pokretačka snaga za vrlo visok rast urbanizacije s negativnim utjecajima kao što su zagušenja i nezdrava kvaliteta zraka te opasnost od prirodnih katastrofa kao što su poplave, potresi i slijeganje tla.

Ambasador se nada da će novi glavni grad postati ekološki grad i simbol identiteta nacije s raznolikošću zajednica i postati pokretač indonezijske privrede u budućnosti te će predsjednik Republike Indonezije na 79. godišnjicu nezavisnosti i službeno premjestiti ured 16. augusta 2024. godine.

Kono kaže da je Bali glavno turističko odredište Indonezije i ikona indonezijskog turizma koji je poznat kao Otok bogova jer ima jedinstvenost turističkih objekta s kompletnim turističkim sadržajima i infrastrukturom.

Bali obiluje prekrasnom i raznolikom prirodom, od plaža, mora, rijeka, jezera do planina i šuma, a sve te prirodne atrakcije imaju potencijal da se koriste kao turistički objekti zbog čega Bali ostaje glavno turističko odredište Indonezije.

Indonezijska vlada 4. februara provela je pilot-projekt usluga međunarodnih letova za Bali za strane turiste, a ta destinacija odabrana je za pilot projekt zbog relativno visoke stope vakcinisanog stanovništva i osim toga na Baliju postoji 2.212 firmi u turizmu i kreativnoj ekonomiji koje već imaju certifikat Ministarstva turizma i kreativne ekonomije Republike Indonezije za čisto, zdravo, sigurno i ekološki održivo odredište.

Indonezijska vlada trenutno se fokusira na razvoj pet prioritetnih odredišta u Indoneziji, a to su Borobudur, Likupang, Mandalika, jezero Toba i Labuan Bajo koji imaju nadimak Novi Bali.

Ambasador Indonezije u Bosni i Hercegovini Roem Kono stoga je u intervjuu za Fenu zaključio da će ta zemlja s posebnošću i zanimljivom pričom iza pet destinacija pružiti nezaboravno turističko iskustvo za turiste, baš kao na otoku Bali.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo