19.02.2022 / 08:00 Politika - Vanredno

Zasjedanje HNS-a danas u Mostaru, očekuje se niz zaključaka

Zasjedanje HNS-a danas u Mostaru, očekuje se niz zaključaka
Foto: Vijesti.ba

Vanredno zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH održat će se danas u Mostaru i biće zatvoreno za javnost.

Zasjedanje je najavljeno pod sloganom "Narod odlučuje".

Kako je najavljeno, prije početka zasjedanja, u 10.45 sati, Predsjedništvo Hrvatskog narodnog sabora, položit će vijenac i zapaliti svijeće kod spomen obilježja poginulim braniteljima ispred Doma hercega Stjepana Kosače, nakon čega će uslijediti kratka izjava medijima Dragana Čovića.

Predsjedništvo HNS je zatražilo odgađanje općih izbora i predložilo Saboru HNS-a da usvoji zaključak kojim će Centralnu izbornu komisiju BiH proglasiti – neustavnom i nelegitimnom.

U radnom materijalu stoji i zaključak je koji se odnosi na odgađanje izbora. 

- Hrvatski narodni sabor obvezuje svoje članice da, ukoliko ne budu mogli u cjelosti ostvariti svoja konstitutivna prava na legitimno predstavljanje i ustavnu jednakopravnost s druga dva konstitutivna naroda zajamčena Daytonskim mirovnim sporazumom i Ustavom BiH,  pokrenu pravne i političke procedure za novu institucionalnu i teritorijalnu organizaciju BiH kojom će osigurati potpunu ustavnu jednakopravnost tri konstitutivna naroda,  piše u zaključku sedam radnog materijala.

Prvi čovjek HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović smatra kako HNS mora utvrditi liniju ispod koje niti jedan politički predstavnik hrvatskog naroda ne smije ići.

- Nitko od Hrvata nikada ne smije prihvatiti da će hrvatski narod biti brisan iz članaka 4 i 5 Ustava BiH, samim time nitko nema pravo prihvatit dekonstituiranje Hrvata na način smanjenja ovlasti Doma naroda. To ćemo u subotu jasno potvrditi i to je naš minimum koji se odnosi na izmjene Izbornog zakona i Ustava BiH – kazao je Cvitanović.

Na pitanje je li moguće da političke stranke s hrvatskim predznakom bojkotiraju opće izbore ako se ne postigne sporazum o izmjenama izbornog zakonodavstva, Cvitanović je odgovorio kako je još prerano zauzimati takve stavove.

- Naš stav je da trenutno nema uvjeta za raspisivanje izbora i da je postojeći izborni zakon, koji nije implementirao presude, protuustavan i protuzakonit. Smatramo da Središnje izborno povjerenstvo nije tijelo koje bi smjelo uzeti sebi za pravo ulogu Parlamenta BiH i raditi promjene Izbornog zakona i na taj način raspisivati izbore. Ne želim spominjati riječ „bojkot”, želim dati prostor da se dođe do rješenja, da imamo ustavna i zakonita rješenja za održavanje izbora – poručio je predsjednik HDZ-a 1990.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo