27.01.2022 / 13:42 Politika - Branislav Borenović

Tehnička dimenzija vrlo važna izmjena Izbornog zakona

Tehnička dimenzija vrlo važna izmjena Izbornog zakona
Foto: FENA

Članovi Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH razgovarali su danas u Sarajevu sa direktoricom za zapadni Balkan, Tursku i Veliku Britaniju pri Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelinom Eichhorst i specijalnim izaslanikom SAD-a za izbornu reformu Matthew Palmerom o integritetu izbornog procesa.

Član ove radne grupe, poslanik PDP-a Branislav Borenović, je nakon sastanka izjavio novinarima da je to jedna vrsta paketa izmjena Izbornog zakona koji se tiče izbornog integriteta i unapređenja izbornog procesa da bi oni bili što više fer i pošteni.

Kaže da se tu nalazi jedan dio prijedloga koji je došao od političkih stranaka i od relevantnih međunarodnih institucija koje prate izborne procese u cijelom svijetu - od OSCE-a i od Vijeća Evrope, političkih stranaka, jednog dijela nevladinih organizacija.

- Naravno, svako može tražiti razlog da ne podrži nešto u čemu se ne nalazi možda sve. Ali u svakom slučaju, ovdje ima određeni dio koji će unaprijediti izborni proces u ovoj zemlji kada je u pitanju transparentnost, čuvanje izbornog rezultata, generalno izborni integritet kao ključni princip na kojem treba da počiva izborni proces u ovoj zemlji - kazao je Borenović.

Dodao je da je njemu značajno to da se unapređuje rad biračkih odbora i da se kroz određena rješenja smanjuje mogućnost da fantomski politički subjekti zauzimaju mjesta u biračkim odborima i sa njima trguju sa drugim političkim strankama.

Po njegovim riječima, riješeno je pitanje mirovanja mandata za one koji se nalaze na izvršnim pozicijama, a izabrani su u zakonodavne organe. Ima jedan dio koji tretira i određena druga rješenja, ali u svakom slučaju određeni pomak je napravljen - smatra Borenović.

- Ne kažem da je on dramatično na tragu svega što smo i mi tražili, ali ima određenih pomaka. Sada je ključno pitanje da li su stranke spremne da prihvate nešto što su i dijelom same predlagale, ili će tražiti izgovor da odbace ovakav prijedlog. Koliko vidim, vladajuća većina još uvijek važe i gleda šta raditi – naveo je Borenović.

Kaže da je ovo „ta tehnička dimenzija“, koja je za njega vrlo važna, možda i suštinska izmjena Izbornog zakona.

Dodao je da, čekajući tu političku dimenziju, treba tragati ka tome da se uvaže i usvoje ovakve izmjene i dopune, možda uz neku dodatnu sugestiju.

Smatra da "treba pokazati zrelost političkih subjekata u ovoj zemlji, da li su zaista za unapređenje izbornog procesa ili je to samo priča i pokušaj da se stvara privid kako se želi nešto unaprijediti, a u suštini se sve radi da se sruši i neki prijedlog koji je došao od ljudi koji su sublimirali sve ono što smo možda i mi predlagali u prethodnim godinama kada je u pitanju omogućavanje da imamo fer i poštene izbore u BiH".

Na novinarsko pitanje da li ovo znači da će se predstavnici iz RS-a vratiti u institucije BiH, odgovorio je da danas nisu donosili nikakvu odluku, te da je ovo danas bio sastanak, razgovor na kojem su, kako kaže, primili k znanju jednu vrstu prijedloga paketa izmjena izbornog zakonodavstva kada je u pitanju izborni integritet.

- Nismo donijeli nikakvu odluku. Očekujemo da se razriješi pitanjene nametnute Inzkove odluke kako bi se vratili procesu odlučivanja u institucijama BiH. Koliko vidim, neke najave postoje. Vidjet ćemo šta to znači. Da li je vladajuća koalicija SDA-SNSD-HDZ došla do nekog kompromisa kada su u pitanju izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH. Ili će SNSD odustati od onoga što je do sada najavljivao po ko zna koji put i samo se vratiti u institucije BiH. Pokazat će to narednih nekoliko dana – smatra Borenović.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo