11°C
Mostar 14°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

20.01.2022 / 13:07 BiH - 1. februara

Prvo samit RS i Srbije, zatim posebna sjednica NSRS

Prvo samit RS i Srbije, zatim posebna sjednica NSRS

Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske mogla bi biti održana 1. februara, a samit Republike Srpske i Srbije 27. januara, saznaju Nezavisne novine.

Na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske trebalo bi, prema izvorima banjalučkog lista, da bude osnovan Visoki sudski i tužilački savjet Republike Srpske, a biće govora i o stavljanju van snage Zakona o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom, koji je nametnuo Pedi Ešdaun, bivši visoki predstavnik u BiH.

Takođe, prema pisanju tog lista, prije posebne sjednice NS RS Milorad Dodik, lider SNSD-a, mogao bi organizovati sastanak s liderima parlamentarnih političkih partija iz Republike Srpske, a u vezi s posebnom sjednicom NS RS, ali i molbom Aleksandra Vučića, predsjednika Republike Srbije, o vraćanju u zajedničke institucije Bosne i Hercegovine.

Ovaj sastanak, prema nezvaničnim informacijama, ne bi trebalo da bude održan prije 25. januara. U toj sedmici, tačnije 27. januara, biće održan i veliki samit Republike Srpske i Srbije, a nije isključena mogućnost da se vlast i opozicija iz Republike Srpske tu sastanu s predstavnicima Republike Srbije, otkrivaju Nezavisne.

Ono što je zasad sigurno, jeste da se srpski zvaničnici u parlament BiH, Savjet ministara BiH i Predsjedništvo BiH neće vratiti u punom kapacitetu da odlučuju bez odluke Narodne skupštine Republike Srpske, koja je ranije donijela zaključke da nema rada u zajedničkim institucijama dok se ne povuku nametnute izmjene Krivičnog zakona BiH o kažnjavanju negiranja genocida u Srebrenici, koje je nametnuo na samom kraju mandata Valentin Incko, bivši visoki predstavnik u BiH.

Podsjetimo da je predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović nedavno rekao da zahtjev za održavanje posebne sjednice nije stigao u skupštinu, dok je prije njega član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ustvrdio da će početkom februara biti održana sjednica NSRS.




(Vijesti.ba)

Izdvajamo