06.10.2021 / 12:54 BiH - 'Korona ugovori'

Zašto su građani RS-a Tužiteljstvu BiH manje važni od građana FBiH?

Zašto su građani RS-a Tužiteljstvu BiH manje važni od građana FBiH?
Foto: Arhiv
Dok u Sudu BiH traje suđenje u procesu koji je proizašao iz afere Respiratori i u kome je premijer Federacije BiH, Fadil Novalić, optužen da je nabavkom 100 respiratora počinio brojna krivična djela, ...

... pa između ostalog i primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, ali i pranje para, mada prema optužnici tužioci u istrazi nisu utvrdili ni koji je to iznos ni gdje su te pare i čekamo da to dokažu u sudskom postupku, Republiku Srpsku potresaju afere „Korona ugovori“.

Pominju se sporne nabavke medicinske opreme, respiratora, pokretne bolnice, a posljednja afera oko kisika koje su koristili Klinički centar u Banja Luci i još neke bolnice dovela je čak do velikih protesta građana.

No, ništa od navedenog nije bilo dovoljno interesantno tužiteljima Tužiteljstva BiH da se uključe u istrage u Republici Srpskoj, čak ni žestoke reakcije javnosti, pa ni pominjanje zvučnih imena koja su bila uključena i u nabavku medicinske opreme i u nabavku kisika koji su koristile i neke bolnice u Federaciji čime su, bar prema onome što se saznalo iz medija, direktno ugroženi građani Bosne i Hercegovine. Istraga je ostala na republičkom nivou. Znači li to da su javnost, odnosno građani Republike Srpske za tužitelje državnog Tužiteljstva manje važni od građana Federacije BiH?

U svom posljednjem velikom intervju koji je dala za televiziju (TV Face), Gordana Tadić, glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH, 29. maja 2020., kada je uhapšeni premijer Novalić iz SIPA-e prebačen u Tužiteljstvo BiH i dok se čekala odluka da li će se zatražiti njegov pritvor (što se kasnije i desilo a Sud BiH odbio), rekla je da bi istrage trebale biti tajne, ali “ovo je slučaj za koji moramo izaći u javnost”. Priznala je tada glavna tužiteljica i da je kompletna istraga pokrenuta zbog velikog pritiska javnosti, a kako je bila ugrožena država Tužiteljstvo BiH je od Kantonalnog tužiteljstva izuzelo predmet i onda “u interesu javnosti” uhapsilo premijera Novalića, no Sud je procjenio da nema dokaza za njegovo zadržavanje u pritvoru

Novalić je pušten, a nakon dugotrajne istrage (maksimalno je iskorišten zakonski rok za istrage iako se od početka tvrdilo da je sve dokazano) i optužen, mada mnogi pravni eksperti tvrde da je to jedna od najlošijih optužnica koju su vidjeli, no suđenje će pokazati koje to dokaze protiv premijera imaju tužitelji.

Podsjetimo i da za ovaj predmet tužitelji od početka, kako su sami priznali, imaju media plan tako da se nerijetko dešava da medijski izvještaji ne odgovaraju onome što se dešava u sudnici, no teško da će to uticati na sudsko vijeće koje, ipak, prije svega zanimaju dokazi. S druge strane tužitelji, čini se, pokušavaju media planom ponovo izvršiti pritisak preko javnosti (kao tokom istrage i pred potvrđivanje optužnice) prejudicirajući krivicu i prije sudske odluke.

I dok se maksimalno angažiraju, sve s media planom, kako bi dokazali da je premijer Novalić oštetio građane Federacije, tužitelji BiH se nisu upustili u istragu niti jedne afere koja potresa Republiku Srpsku, čak ni onih koje prelaze granicu ovog bosanskohercegovačkog entiteta. Ovim tužitelji Tužiteljstva BiH po ko zna koji put dokazuju „pravnu državu“ u Sarajevu dok se niko od njih ne usuđuje zadirati u iole ozbiljnije istrage u RS-u, pogotovo one u kojima se pominju bilo kakva politička imena.


D.S

(Vijesti.ba)

Izdvajamo