2°C
Mostar 10°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 5°C
Bihać 4°C

01.09.2021 / 20:00 BiH - Potrebne nove odluke

Zbog blokada RS državni službenici bi mogli ostati bez plata, hiljade ih je iz RS

Zbog blokada RS državni službenici bi mogli ostati bez plata, hiljade ih je iz RS
Foto: Vijesti.ba

Zbog odluke vlasti i opozicije RS da blokiraju i bojkotiraju rad državnih inatitucija budžet za ovu godinu još uvijek nije usvojen.

To praktično znači da je ugrožena isplata novčanih sredstava, odnosno plata državnim službenicima za period od oktobra do decembra.

Da bi se ovaj problem prevazišao biće potrebna nova odluka o privremenom finansiranju.

- Ukoliko predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija (SNSD) ne sazove sjednicu i donese se odluka o privremenom finansiranju za posljednji kvartal ove godine neće biti omogućene novčane isplate s državnog računa prema svim uposlenim u institucijama BiH - navodi DF-ov zastupnik Dženan Đonlagić.

Također, dodaje, jedini potpis koji može na osnovu odluke Vijeća ministra BiH omogućiti tu isplatu je potpis državnog ministra finansija i trezora Vjekoslava Bevande (HDZ), ali da bi se to dogodilo mora biti donesena nova odluka Vijeća ministara.

Predsjedavajući Kluba poslanika SDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Saša Magazinović kazao je danas da pored svih problema u BiH trenutno se vodi kampanja u Republici Srpskoj između dva bloka čiji su svi taoci.

Dodao je da postoji problem koji trenutno otežava situaciju, a to je da opozicione partije iz Republike Srpske čekaju da lider vladajućeg SNSD-a i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik napravi grešku, dok Dodik čeka da opozicija napravi grešku.

- I jedni i drugi su u iščekivanju da one koji su im sa suprotne strane proglase izdajnicima. To je najveći strah koji postoji i to je razlog zašto se predstavnici iz RS-a u Predstavničkom domu nisu pojavili na sastanku - stava je Magazinović.

- Trenutno je kampanja u Republici Srpskoj između dva bloka čiji smo svi zajedno taoci. Ipak moj osjećaj je da bi i jedni i drugi napravili korak nazad, ali su u međusobnoj blokadi. To znači samo jedno, a to je da se Dodik i opozicija trebaju prigrliti i zajedno se vratiti u institucije jer niko to neće učiniti sam - stava je.

Govoreći o ekonomskom aspektu i neusvajanju ovogodišnjeg budžeta, iznio je podatak da se u hiljadama broje građani i iz Republike Srpske koji zbog činjenice da krajem septembra ističe Odluka o privremenom finansiranju neće dobiti platu.

(Vijesti.ba)

 

Izdvajamo