18°C
Mostar 21°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 19°C
Bihać 13°C

26.04.2024 / 23:33 Obrazovanje - Na poziv ministra

Hota-Muminović u studijskoj posjeti Istanbulu, razgovarano o obrazovnoj saradnji

Hota-Muminović u studijskoj posjeti Istanbulu, razgovarano o obrazovnoj saradnji
Foto: FENA
Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović boravi u studijskoj posjeti Istanbulu, na poziv ministra nacionalnog obrazovanja Republike Turske, Yusufa Tekina.

Povod posjete je program “Obrazovna saradnja između Turske i Bosne i Hercegovine“, a upriličen je i sastanak na kojem su, osim ministrice Hota-Muminović, učestvovali i predstavnici turskog Nacionalnog ministarstva za obrazovanje.

- Kontinuirane aktivnosti koje se realizuju u oblasti odgoja i obrazovanja, u saradnji Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS i institucija Republike Turske daju rezultate koji se mogu primijetiti na različitim nivoima: od učenja turskog jezika u školama na području KS, uspješne realizacije festivala koji njeguju kulturnu razmjenu, do razmjene učenika koji tim putem razvijaju i unapređuju vlastiti svijet, vrijednosni sistem, razumijevanje, te stiču znanje o bh. i turskoj kulturi, kao i njihovim međusobnim preklapanjima - izjavila je Hota-Muminović.

U toku studijske posjete Hota-Muminović posjetila je Tehnički univerzitet u Istanbulu (ITU) i Tehnološki park (TeknoPark), srednju školu “Istanbul”, Fondaciju Türkiye Maarif, Privrednu komoru Istanbul, Veliku narodnu skupštinu Turske – Parlament TBMM na poziv predsjednice Upravnog odbora IUS-a,  Sevgi Kurtulmuş, te Institut Yunus Emre, u kojem je prezentovan projekt “Moj izbor je turski i bratske škole”.

Ovoj posjeti prisustvuju i entitetske ministrice za obrazovanje, kao i kantonalni ministri i ministrice, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo