26.06.2021 / 21:12 Politika - Sarajevo

Uspostavljena Koordinacija NiP BiH, ima 18 članova

Uspostavljena Koordinacija NiP BiH, ima 18 članova
Foto: Vijesti.ba
Danas je u Sarajevu imenovana Koordinacija Naroda i Pravde Bosne i Hercegovine, kao tijelo zaduženo za plansko usmjeravanje i koordinaciju formiranja i rada organa stranke, koje će djelovati do izbora organa stranke.

Koordinaciju čini 18 članova – Predsjedništvo NiP-a, predsjednici kantonalnih povjereništva NiP, Politički direktorNiP, predsjednik Povjereništva mladih, predsjednica Povjereništva žena, predsjednik Proširene Koordinacije NiP, predsjednik Povjereništva Brčko Distrikta BiH, zatim predstavnik entiteta RS, te Generalni sekretar NiP.

Na konstituirajućoj sjednici Koordinacije doneseno je niz zaključaka:

– Koordinacija NiP-a izrazila je zadovoljstvo izglasavanjem Rezolucije o BiH od strane Evropskog parlamenta. Evropska unija na ovaj je način još jednom pokazala da snažno podržava suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost naše države. Posebno je značajna osuda nacionalističke i zapaljive retorike, poricanja ratnih zločina, između ostalih i genocida u Srebrenici.

– Koordinacija je izrazila i zahvalnost zastupnicima Parlamenta Crne Gore na izglasavanju rezolucije i osudi genocida u Srebrenici, čime su pokazali hrabrost i ljudskost, ali i ozbiljnost ove institucije. Istovremeno, pozvana je Parlamentarna skupština BiH i Parlament Srbije, da slijede odluku Crne Gore i postupe onako kako to dolikuje civiliziranim demokratijama.

– Narod i Pravda osuđuje izostanak adekvatne reakcije Vijeća ministara i Vlade FBiH u slučaju (ne)nabavke vakcina za građane Bosne i Hercegovine, smatrajući nedopustivim da Federacija BiH nije uspjela direktno nabaviti još nijednu vakcinu, te da je prepustila građane da stoje u redovima za vakcine susjednih zemalja.

– Narod i Pravda podržava opredjeljenje probosanskih stranaka u RS da zajednički nastupe na narednim izborima, te insistiramo da se u sve dalje odluke uključuju isključivo naši povratnici, koji žive na tim prostorima. Upozoravamo da ideja o zajedničkom nastupu ne smije biti zloupotrijebljena dosadašnjim lažnim obećanjima koja su povratnici dobijali pred izbore. Istovremeno, osuđujemo svaki vid pritisaka na povratničku populaciju u RS, što se nedavno očitovalo i kroz Odluku Vlade RS o smjeni našeg gradskog odbornika u Višegradu Muamera Sofovića s mjesta predsjedavajućeg Skupštine tog grada.

– Osuđujemo i grubo kršenje prava na slobodu oblačenja u skladu s vjerskim uvjerenjima i tradicijom, koje je zagarantovano Ustavom BiH, Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i temeljnim slobodama, kao i kršenje prava na rad i egzistenciju od strane Oružanih snaga BiH u slučaju Emele Mujanović – Kapidžija. Vjerujemo u adekvatnu reakciju Ustavnog suda BiH u ovom slučaju, prema kojem je upućena apelacija.

– Narod i Pravda ostaje dijelom Trojke zajedno sa svojim koalicionim partnerima SDP-om i Našom strankom. Posvećeni smo zajedničkom radu i ciljevima koje smo transparentno predstavili javnosti. Opredijeljeni smo radu na terenu i našim građanima, a najnovija dešavanja u vezi s promjenama u stranačkim rukovodstvima ne mijenjaju kurs našeg djelovanja.

– Narod i Pravda traži od Vlade i Parlamenta Federacije BiH izmjene Zakona o dopunskim pravima demobilisanih boraca do 57 godina starosti, te izjednačavanje prava branitelja Brčko Distrikta BiH sa pravima demobilisanih boraca u Federaciji BiH.

– U sumornoj svakodnevnici i teškim političkim trenucima za Bosnu i Hercegovinu, izuzetno cijenimo uspjehe naših sportista, posebno ženske Košarkaške reprezentacije BiH, kojoj čestitamo na ostvarenim izvanrednim rezultatima.

– Narod i Pravda nastavlja svoj rad na terenu intenzivnom dinamikom, kao što je to bio slučaj u proteklih nekoliko mjeseci, što je rezultiralo formiranjem novih općinskih i gradskih organizacija u Mostaru, Tešnju, Zavidovićima i Gračanici, te učlanjivanjem stotinama novih članova. Riječ je o uspješnim ljudima, vrhunskim stručnjacima iz različitih oblasti, mladim obrazovnim ljudima, ali i svim onim časnim i poštenim koji alternativu dosadašnjim politikama pronalaze u Narodu i Pravdi.

Danas je pored konstituirajuće sjednice Koordinacije održana i radna sjednica Proširene koordinacije NiP, na kojoj su usvojena Pravila za održavanje unutarstranačkih izbora pred predstojeći Kongres. Također, danas je održan i IV modul Političke akademije Naroda i Pravde.

Tematska cjelina nosila je naziv „Politika i ekonomija“, a predavači su bili prof. dr. Enver Backović, zatim predsjednik Udruženja „Kupujmo domaće“ Admir Kapo, te ministar privrede u Vladi KS Adnan Delić.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo