20.09.2024 / 12:32 Politika - Video

Lideri Trojke: Na lažima se pravi histerija, nema katastrofe

Lideri Trojke: Na lažima se pravi histerija, nema katastrofe
Foto: Vijesti.ba
U Sarajevu je održana press konferencija predsjednika stranaka Trojke, Nermina Nikšića, Elmedina Konakovića i Edina Forte.

Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Nermin Nikšić rekao je u uvodu press konferencije da se ona održava kako bi se demantirala “histerija o finansijskoj katastrofi budžeta FBiH”.

“Želim da preuzmem najveću odgovornost za ovo jer sam ministrima zabranio da se bave prethodnicima, da se pozivaju na ono što je bilo, tražio da rade svoj dio posla i svoje obaveze... Niz je netačnih i paušalnih ocjena o finansijskom stanju Federacije BiH. Možda je tu i dio onih koji ne razumiju, ali sam ubijeđen kako je tu mnogo više politikanstva, zle namjere i pokušaja izazivanja panike, frustracije kod građana i stvaranja ambijenta nesigurnosti i straha za egzistenciju”, kaže Nikšić i dodaje:

“Prvo se govorilo o tome kako se mi enormno zadužujemo. I, kad to uvežete sa pričom o deficitu, ja imam pravo da mislim ovako. Oni znaju kakvu su dubiozu ostavili, a mi tu dubiozu ne prikazujemo nego smo je izvršavali. Dakle, ne postoji ništa što nije plaćeno iz 2022. godine.”

On je rekao da to može svako da provjeri na stranicama Službenih novina gdje je objavljen budžet, web portalima...

“Postoji 200 miliona planiranog deficita koji je prikazan kao ostvareni suficit, a to nije suficit nego dug. Svi koji se bave tim kategorijama znaju da nema suficita i da je to projektovani deficit za 2023. Godinu”, rekao je Nikšić.

On je naveo da je “primjena zakona o podršci porodicama s djecom iziskivala dodatna sredstva u iznosu od 15, 6 miliona i za Fond solidarnosti, što nas ovih dana prozivaju 'dali smo nekom, a nismo', ova vlada je i u 2023. godini izdvojila dodatnih 10 miliona, što je ukupno izdavajanje za Fond solidarnosti iznosilo 43, 5 miliona a u 2024. godini smo to digli na 40 milion KM.”

“Kada govorimo o penzijama - nakon usvajanja zakona 2018. godine bio je rast penzija 3,5 posto, u 2019. godini 3,5 posto, u 2020. godini rast 2,8 posto što je redovno usklađivanje jer je Fond penzionoinvalidskog osiguranja prešao na budžet. U 2021. godini nije bilo rasta, u 2022. ukupno 16 posto, pri čemu je 7,3 bilo redovno i 3,5 vanredno usklađivanje, a sve uslovljeno ogromnom inflacijom. U 2023. godini - u godini ministra Delića, je ukupno 20,78 posto, pri čemu redovno usklađivanje 16,25 posto i 3,9 vanredno usklađivanje od mjeseca maja. U 2024. godini rast kroz redovno usklađivanje je 6,55 posto i to smo i sa Udruženjem, kad smo razgovarali, Vlada Federacije ispoštovala aktuelni zakon”, kaže Nikšić koji je pojasnio da je uvezivanja staža javnim i privatnik kompanija, pa i Aluminiju iz Mostara, odluka prošle Vlade.

“Ja sam protiv da se daju iznosi za doprinose na osnovu knjiženih plata. Znam da to nije popularno reći, ali ja hoću, to treba biti minimlna. U suprotnom ćemo stimulisati ljude da ne plaćaju doprinose”, rekao Nikšić.

Medijima se obratio i predsjednik Naše stranke i ministar komunikacija i saobraćaja BiH Edin Forto. Forto je poručio kako ni Kanton Sarajevo ni Federacija BiH nisu prezaduženi, niti je država Bosna i Hercegovina prezadužena.

“Ja zagovaram, i to ću nastaviti zagovarati u narednom periodu a to je da se Bosna i Hercegovina, jako zadužuje na cijelom svom nivou i na svim nivoima vlasti. Kako bi izgradili infrastrukturu koja je evropska i koju naši građani zaslužuju. Ne želim više donacije pedeset godina starog tramvaja iz Istanbula, ne želim to. Želim nov tramvaj, najbolji i najskuplji, jer naši građani to zaslužuju. Da li se možemo dogovoriti oko toga, da 20% za Federaciju i 30% za cijelu BiH nije zaduženost”, poručio je Forto optužio SDA za propast Plana rasta.

Ministar vanjskih poslova i lider NIP-a Elmedin Konaković je poručio da nekoliko kampanja laži vlada u BiH.

“To najviše zamjera nekim direktora javnih poduzeća koji nisu dobro to iskomunicirali, i obavijestili šta se to suštinski dešava i šta su zatekli u kompanijama. Meni to prigovaraju, ali vjerujem da bez dobre dijagnoze nema ni dobre terapije”, kazao je Konaković.

On je dodao i kako je Trojka na svim nivoima vratila blanas podjela pozicija i na državnom i na federalnom nivou.

“Najveći dio njihovih trgovina i njihovih podaništva smo mi ispravili, iako kroz neke medije kruži narativ da je Trojka servilna itd. Da smo isporučili sigurnosni sector, jer tamo imamo Nešića ali zaborave da kažemo da imamo Hurtića I Fortu. Meni je Fortino ministarstvo draže, od ministarstva sigurnosti, radi svih evropskih integracija, digitalizacije, fondova koje nam predstoje”, poručio je on.

Osvrnuo se Konaković i na imenovanje Marina Vukoje u Ustavni sud BiH.

“Kampanja koju smo mi preživjeli prilikom izbora Vukoje, je možda najbrutalnija I najgora kampanja na ljude koji su ovdje hrabro donijeli tu odluku i zaštitili institucije BiH”, izjavio je Konaković te se pozvao na odluke Ustanvog suda BIH o Izbornom zakonu RS i učešću SDS-a na lokalnim izborima.

Press ste mogli pratiti uživo na Vijesti.ba...

(Vijesti.ba)

Izdvajamo