20.09.2024 / 20:03 Politika - Plan rasta

EU put BiH u raljama entitetskog veta!

EU put BiH u raljama entitetskog veta!
Foto: Fena
Od 113 tačaka Programa reformi za EU, Bosna i Hercegovina je usaglasila 111.

Ne postoji saglasnost o imenovanju sudija u Ustavni sud BiH, niti da se ukine entitetski veto na odluke Vijeća za državnu pomoć BiH.

Iz IGES-a smatraju da je slanje dokumenta o Planu rasta bez predhodno ispunjenih zahtjeva Evropske komisije, potez koji je karakterističan za one koji misle da će se EU prilagoditi Bosni i Hercegovini a ne obrnuto.

- Za neprihvatanje pomenutog dokumenta krive su one politike koje decenijama zloupotrebljavaju entitetski i etnički veto i guše BiH u njenom napretku ka euroatlantskim integracijama. Upravo je ukidanje entitetskog veta bio jedan od zahtjeva Evropske komisije, koji manjini delegata u Parlamentarnoj skupštini BiH daje mogućnost da blokira apsolutnu većinu prilikom donošenja bilo koje odluke, navode iz IGES-a.

Dodaju da se preko 70% građana izjasnilo da žele biti dio Evropske unije što bi u demokratski uređenoj državi, po evropskim standardima, diktiralo politike u zemlji.

- Prema tome, glavno pitanje u Bosni i Hercegovini jeste uklanjanje svih kočnica u procesu odlučivanja koje zaustavljaju želju i volju većine građana BiH. Trebao bi i morao biti cilj i Evropske unije ubrzano integrisanje BiH u EU i NATO radi sigurnosti i Balkana i cijele Evrope. Time bi snovi o mjenjaju granica na Balkanu zauvijek bili neutralisani, dok bi se neevropskim akterima suzio manevarski prostor za destabilizaciju. Da bi stigli na cilj predhodno se moraju ukloniti blokade, što se može postići ozbiljnim pritiscima i odlučnim sankcionisanjem onih koji to sprečavaju, navode iz IGES-a.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo