09.06.2021 / 11:38 BiH - Sarajevo

Završena 14. konferencija načelnika glavnih stožera zemalja Balkana B-9

Završena 14. konferencija načelnika glavnih stožera zemalja Balkana B-9
Foto: MOBiH

Neformalnim međusobnim kontaktima u srijedu 09. lipnja 2021. godine u Sarajevu je službeno okončana 14. konferencija načelnika glavnih stožera zemalja Balkana o vojnoj suradnji (Forum B-9).

Trodnevni skup s ciljem unaprijeđenja vojne suradnje zemalja Balkana i odgovora na sigurnosne izazove u regiji rezultirao je zajedničkom Izjavom, koju su u utorak 08. lipnja potpisali načelnici glavnih stožera devet zemalja članica Foruma B-9. Izjavom je dosadašnja suradnja ocijenjena vrlo uspješnom i sadržajnom te istaknuto da će u narednom razdoblju forum nastojati suradnju dodatno i poboljšati.

„Ovaj Forum predstavio je izuzetno važnu inicijativu za jačanje multinacionalne vojne suradnje u regiji, kojom se potvrđuje želja za jačanjem suradnje oružanih snaga zemalja Balkana i čija je svrha promocija regionalne stabilnosti i sigurnosti, kao i jačanje već uspostavljanih i traženje novih mehanizama suradnje. U konačnici to će rezultirati boljim sigurnosnim okruženjem za sve naže države”, kazao je tim povodom glavni domaćin konferencije, načelnik Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH general-pukovnik Senad Mašović.

Glavna radna tema konferencije nosila je naslov – „Integracije: Suradnja i partnerstvo – Faktori reginalne i globalne stabilnosti i sigurnosti – perspektive izazovi i odgovor na COVID-19“. Članice Foruma B-9 su: Albanija, BiH, Bugarska, Crna Gora, Grčka, Rumunjska, Sjeverna Makedonija, Srbija i Turska.

Pored predstavnika zemalja članica, kao gosti Konferencije sudjelovalil su i visoki predstavnici Vojnog odbora NATO-a, Vojnog odbora EU, Združenog zapovjedništva NATO snaga u Napulju, Zapovjedništva Oružanih snaga SAD u Europi, kao i predstavnici zemalja promatrača, odnosno najviši predstavnici Oružanih snaga Hrvatske i Slovenije.



(Vijesti.ba)

Izdvajamo