25.09.2024 / 19:17 BiH - 10. godišnjica

Predstavljena fotomonografija 'Sulejman Tihić - Državnik u izazovnim vremenima' Dževada Mahmutovića

Predstavljena fotomonografija 'Sulejman Tihić - Državnik u izazovnim vremenima' Dževada Mahmutovića
Foto: Dževad Mahmutović
U povodu desete godišnjice od smrti Sulejmana Tihića, bivšeg člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednika Stranke demokratske akcije, danas je u Šamcu predstavljena fotomonografija "Sulejman Tihić – Državnik u izazovnim vremenima" autora Dževada Mahmutovića.

Fotomonografija donosi autentične fotografije iz svih perioda Tihićevog života praćene kratkim opisom. Fotografije su najboljeg mogućeg kvaliteta koji se mogao postići na osnovu onoga čime se raspolagalo.

Sa željom da se lik i djelo Sulejmana Tihića sačuvaju od zaborava, ali i zbog pravednog odnosa prema historiji, Mahmutović je odlučio pokušati sakupiti veliki broj fotografija, ponajviše iz porodične arhive i različitih medija.

-  Jednostavno, ja znam pisati i to je moje zanimanje, i odlučio sam da na ovaj način ovu desetu godišnjicu učinimo drugačijom. Obratio sam se porodici Tihić i naišao na izuzetnu podršku u pripremi ove fotomonografije - rekao je Mahmutović.

Fotomonografija je podsjetnik da je, kako je rečeno, u teškim vremenima postojao političar koji je prošao kroz najgore golgote tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, koji je mučen, zlostavljan, proveo gotovo četiri mjeseca u logorima, ali ipak preživio.

Nakon svega toga, istaknuto je, bio je spreman raditi na pomirenju, suživotu, graditi život u multietničkoj zajednici, uvijek spreman za razgovor, za kompromis, uporan i odlučan da svakog dana napravi korak naprijed i tako korak po korak, ali uvijek naprijed.

- Situacija u BiH je složena sa tendencijom daljnjeg usložnjavanja - govorio je nekada Tihić.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo