31.05.2021 / 12:50 Politika - Mirko Šarović

Dodik je odluku OHR-a o smjeni Poplašena nazvao dobrom

Dodik je odluku OHR-a o smjeni Poplašena nazvao dobrom
Foto: Arhiv

Prije 20 godina kada je tadašnji predsjednik Republike Srpske Nikola Poplašen smijenjen od strane visokog predstavnika Karlosa Vestendorpa, Dodik je javno rekao da je Vestendorp donio - dobru odluku! – istakao je Mirko Šarović, predsjednik Srpske demokratske stranke.

„Tada je, u izjavi datoj 13. marta 1999. godine, srećan zbog toga što ga je OHR spasio, odnosno ostavio u fotelji predsjednika Vlade RS, izjavio da visoki predstavnik ima pravo da poseže za takvim odlukama, doslovno izjavivši da je visoki predstavnik iznad ustava entiteta!“ – podsjetio je Šarović.

On ističe da u izjavu Milorada Dodika da navodno neće prihvatiti imenovanje Kristijana Šmita za visokog predstavnika u BiH, niti bilo kakve njegove ingerencije, nažalost ne vjeruje, kao ni u njegovu principijalnost koju nikada nije ni imao.

„Dodik se uvijek povodio ličnim a ne opštim interesima“ – naglašava predsjednik SDS-a.

Šarović je kazao da je Narodna skupština Republike Srpske podržala Poplašena i glasala protiv smijene, ali je odluka ignorisana i zahvaljujući upravo tadašnjem visokom predstavniku Dodik je ostao predsjednik Vlade do janura 2001. godine.

„NJegov SNSD prilikom glasanja bio je uzdržan i nije podržao većinu u NSRS da se van snage stavi odluka visokog predstavnika o smijeni tadašnjeg predsjednika Republike Srpske“ – istakao je Šarović i dodao:

„Poznata je Dodikova uloga i u narednim godinama i uporno podilaženje međunarodnoj zajednici. Ešdaunov mandat na primjer, ocjenjivao je kao period u kome je „ostvareno dosta pomaka“, a svi znamo i kako je i uz pomoć koga opet došao na vlast“ – zaključio je Šarović.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo