28.05.2021 / 18:09 Politika - Goražde

Vlada BPK usvojila Smjernice fiskalne i ekonomske politike 2022.-2024.

Vlada BPK usvojila Smjernice fiskalne i ekonomske politike 2022.-2024.
Foto: FENA
Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde na današnjoj 88. redovnoj sjednici usvojila je, na prijedlog Ministarstva za finansije, Smjernice fiskalne i ekonomske politike BPK-a Goražde za period 2022-2024.godina.

Uloga ovog dokumenta je prvenstveno definirati smjer i ciljeve ekonomske politike s naglaskom na nastavku provođenja fiskalne konsolidacije, koja neće narušiti osnove ekonomskog oporavka, a u cilju uspješnog procesa srednjoročnog planiranja. Kako je istaknuto, projekcija za navedeni period u najvećoj mjeri je pod uticajem trenutne situacije prouzrokovane pandemijom virusa COVID-19 i prati pretpostavku o postepenom oporavku ekonomije i ključnih makroekonomskih parametara, ali je njihov nivo zbog oslabljene baze u 2020. godini znatno skromiji u odnosu na visok trend koji se bilježio prethodnih godina.

Na prijedlog Ministarstva za pravosuđe, upravu i radne odnose, Vlada je donijela Uredbu o postupku razrješenja rukovodilaca samostalnih uprava i upravnih organizacija i uprava i upravnih organizacija u sastavu organa državne službe prije isteka mandata.

Ministar za pravosuđe dobio je od Vlade saglasnost da s Odborom državne službe za žalbe zaključi Sporazum o međusobnim pravima i obavezama u implementaciji Zakona o državnoj službi u BPK u 2021. godini.

Nakon razmatranja dopisa Ministarstva civilnih poslova BiH i Federalnog ministarstva rada i socijalne politike koji se odnose na Izmjene Sporazuma o socijalnom osiguranju između Bosne i Hercegovine i Republike Slovenije, Vlada je prihvatila Mišljenje Ministarstva pravosuđa kao svoje i proslijedila ga Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike.

Usvojena je i Odluka o obimu prava osiguranih osoba na korištenje ortopedskih i drugih pomagala koja se obezbjeđuju na teret sredstava Zavoda zdravstvenog osiguranja BPK-a, s jedinstvenom Listom pomagala koji su sastavni dio ove odluke. Uz produženje rokova izdavanja potvrda za pojedina pomagala, kao i dobne granice za dobivanje izulinskih pumpi za djecu, povećan je obim podrške te su na listu, između ostalog, uvrštene pelene za odrasle i djecu koje nisu bile na prethodnoj listi, a čije pravo osigurane osobe ostvaruju nakon navršene treće godine i to u medicinski induciranim slučajevima.

Na prijedlog Ministarstva obrazovanja, Vlada je usvojila Odluka o upisu učenika u prvi razred srednjih škola za školsku 2021./2022.godinu. Ovom prilikom, Vlada je uvažila zahtjev jednog broja učenika i roditelja, kao i primjedbe sa javne rasprave te je donijela odluku da se broj odjeljenja opće Gimnazije u Mješovitoj srednjoj školi „Enver Pozderović“ s dva smanji na jedno,  a umjesto toga uvede jedno odjeljenje za zvanje ekonomski tehničar.

Usvojena je takođe i Odluka o utvrđivanju kriterija za određivanje zakupnine stana na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde za 2021. godinu koju je predložilo resorno Ministarstvo za urbanizam.

Nakon razmatranja Pisma namjere upućenog od strane međunarodne organizacije World Vision, Vlada je dala saglasnost premijerki BPK za potpisivanje Memoranduma o saradnji s ciljem podrške najugroženijoj djeci i njihovim porodicama kroz sufinansiranje projekta ekonomskog osnaživanja porodica u vidu nabavke mehanizacije za porodice koje se bave poljoprivredom.

Na današnjoj sjednici razmatrani su i usvojeni izvještaji o izvršenju Budžeta i utrošku tekuće budžetske rezerve BPK-a Goražde za prva tri mjeseca ove godine, a u skupštinsku proceduru, nakon razmatranja, upućeni su izvještaji o radu i izvršenju Finansijskog plana JU „Služba za zapošljavanje BPK Goražde“, kao i Godišnji Izvještaj o izvršenju Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja BPK-a za 2020.godinu.

Primljena je k znanju i Informacija o stanju sigurnosti na području BPK-a za april ove godine Ministarstva unutrašnjih poslova BPK.

Vlada je dala saglasnost premijeru Bosansko-podrinjskog kantona Goražde da na osnovu odluke Skupštine BPK potpiše Sporazum o utvrđivanju naknade za obavezno zdravstveno osiguranje osoba koje to pravo ne ostvaruju po drugom osnovu za 2021. godinu sa Zavodom zdravstvenog osiguranja BPK-a.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo