26.05.2021 / 08:26 Politika - Kapitulacija politike SDA

SDA u Mostaru omogućila Kordiću da sam imenuje i smjenjuje direktore

SDA u Mostaru omogućila Kordiću da sam imenuje i smjenjuje direktore
Foto: Vijesti.ba

Odluke o imenovanju članova u upravama mostarskih javnih preduzeća i razrješenju njihove dužnosti prije isteka mandata od ove godine donosi gradonačelnik Mario Kordić, a ne Gradsko vijeće kako je bilo u ranijoj praksi.

Ovu odluku su izglasali gradski vijećnici na četvrtoj sjednici Gradskog vijeća Grada Mostara sa 26 glasova za, četiri protiv i dva suzdržana uz obrazloženje da će taj proces biti efikasniji a javna preduzeća brže krenuti naprijed.

Prvi su na ovo upozoravali iz mostarskog SDP-a, u kojem smatraju da se radi o podjeli Mostara u režiji, kako su naveli, nelegitimnog predsjednika Gradskog vijeća Salema Marića. 

Iz SDP-a su još u aprilu podsjetili da su vijećnici HDZ-a u ranijem periodu bojkotirali jednu od sjednica, nezadovoljni što po predloženoj odluci sva moć nije u rukama gradonačelnika, odnosno što sam ne donosi odluku o imenovanju direktora, već ista podrazumijeva i potvrdu Vijeća. 

- Bešliću i HDZ-u tada nije pomogao ni Ustavni sud odbivši dvije apelacije na odluku. I kad smo mislili da HDZ nema načina da progura i ispuni svoje želje po pitanju ovakve odluke, ponovno nas je iznenadio nelegitimni predsjednik Gradskog vijeća Salem Marić, naveli su iz SDP-a i dodali: 

- Da pojednostavimo, po staroj odluku direktore javnih poduzeća nakon javnog konkursa potvrđuje Gradonačelnik uz suglasnost Gradskog vijeća, a od sada će po Marićevoj naredbi biti potrebna samo odluka Gradonačelnika. 

Iz SDP-a su naveli da je nakon devet punih godina Marić skupio hrabrosti i krenuo u anti-državnu avanturu, naredivši svojim vijećnicima dizanje ruku za ispunjavanje HDZ-ovih želja, čime direktno rade protiv stare odluke za koju su i sami glasali 2012. godine. 

-Pozivamo nelegitimnog predsjednika Gradskog vijeća Salema Marića da javno odgovori zašto razvlašćuje Gradsko vijeće Mostara i  šta je cijena ovakvog naređenja? Možda se cijeli 'štos' krije u onoj Ljubinoj: Što Salem kaže ja potpišem! Samo što će umjesto Ljube to uskoro govoriti Mario!?

Da je Mariću „patriotizam“ samo parola za birače, dok u pozadini sinkronizirano sa HDZ-om provodi podjelu Mostara to je i naivcima već poznato. 

Iz SDP-a su naveli da se radi l stranačkoj podjeli mostarskih poduzeća na SDA-ove i HDZ-ove kojima će dogovorno do 'Hita' vladati i zapošljavati HDZ, a od 'Hita' Marićeva SDA te na taj način nastojati sakriti godine kriminala, korupcije i nepotizma u režiji stranačkih kadrova i njihovih uhljeba na odgovornim funkcijama u gradskim poduzećima i Gradskoj upravi.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo