19.05.2021 / 15:18 Svijet - Uoči samita

Blinken i Lavrov sastaju se na Islandu u pokušaju ublažavanja napetosti

Blinken i Lavrov sastaju se na Islandu u pokušaju ublažavanja napetosti
Foto: Vijesti.ba

Američki državni sekretar Antony Blinken i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov trebali bi održati razgovore u srijedu navečer uoči eventualnog predsjedničkog samita u junu u pokušaju poboljšanja loših odnosa između bivših hladnoratovskih neprijatelja.

Razgovori licem u lice na marginama skupa osam ministara vanjskih poslova u Reykjaviku bit će susret na najvišem nivou otkako je u januaru američki predsjednik Joe Biden preuzeo dužnost.

Odnosi između dvije sile dodatno su narušeni kada je  Biden - nedugo na predsjedničkoj poziciji - izjavio da smatra predsjednika Vladimira Putina „ubicom“, nagnavši Moskvu da pozove svog ambasadora u Wshingtonu na konsultacije u Kremlju. Ambasador se još nije vratio.

Washington je potom uveo sankcije i protjerao je ruske diplomate zbog „malignih“ aktivnosti koje Moskva negira, što je nagnalo Rusiju da uvede kontramjere. Moskva je kasnije zabranila američkoj ambasadi da angažuje lokalno osoblje.

Uzimajući u obzir postojeće zategnute odnose, trenutni pomaci na sastanku između Blinkena i Lavrova vjerovatno će biti skromni, iako bi oni mogli otvoriti put za samit Putina i Bidena narednog mjeseca, prenosi Reuters.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo