09.04.2021 / 10:41 Regija - Njemački ambasador u Srbiji

Bombardovanje 1999. bilo opravdano, nedopustivo poređenje sa Drugim svjetskim ratom

Bombardovanje 1999. bilo opravdano, nedopustivo poređenje sa Drugim svjetskim ratom
Thomas Schieb / Vijesti.ba
Ambasador Njemačke u Beogradu Thomas Schieb izjavio je da je NATO bombardovanje SR Jugoslavije bilo opravdano kao krajnje sredstvo i izrazio odlučno protivljenje bilo kakvom upoređivanju te operacije sa politikom njemačkih nacista u Drugom svjetskom ratu.

Schieb je naveo da ga je u emisiji „Prav ugao“ voditeljica Ljubica Gojgić pitala o njegovom autorskom tekstu povodom 80. godišnjice njemačkog napada na Jugoslaviju i dodao da je „tom prilikom napravljena neka vrsta paralele sa NATO bombardovanjem 1999. godine“.

„Po mom uvjerenju pravljenje ovakve paralele je neprimjereno i taj stav sam iznio i u emisiji. Da bi se pravilno razumjela odluka o NATO bombardovanju, treba sagledati razvoj događaja prije donošenja te odluke. Mjesecima se tražilo diplomatsko rješenje za okončanje rata na Kosovu koji je započeo (tadašnji predsjednik Jugoslavije) Slobodan Milošević. Tek kada su diplomatska sredstva bila iscrpljena, donijeta je odluka o pokretanju vojne akcije“, naveo je Schieb.

Dodao je da, „nažalost, nije bilo moguće naći zajedničko rješenje u Savjetu bezbjednosti UN“, ali da je „odluka, ipak, morala biti donijeta, kako bi se spriječila humarnitarna katastrofa“.

„Po čvrstom uvjerenju Vlade Njemačke i svih NATO partnera, u tim vanrednim okolnostima i kriznoj situciji kada su masivno kršena ljudska prava na Kosovu, NATO operacija je bila opravdana kao ultima ratio (krajnje sredstvo)“, izjavio je Schieb.

Naveo je da je situacija na Kosovu opisana u Rezoluciji Savjeta bezbjednosti UN 1199 od 23. septembra 1998. godine i da ona, kao i kasnije donijeta Rezolucija 1203, od 24. oktobra 1998. godine, „nedvosmisleno konstatuju da situacija na Kosovu predstavlja ozbiljnu prijetnju za mir i bezbjednost regiona“.

„Međunarodna zajednica je prethodno bezuspješno iscrpila sva raspoloživa sredstva za mirno rješavanje konflikta i spriječavanje humanitarne katastrofe. Uslijed toga se ta odluka prema važećem pravnom tumačenju Njemačke ne kosi sa međunarodnim pravom“, dodao je.

Schieb je kazao i da „želi da naglasi da vojna akcija iz 1999. godine nije bila uperena protiv srpskog stanovništva“ i da je „cilj bio zaštita civilnog stanovništva na Kosovu“.

„Svaki izgubljeni ljudski život predstavljao je i predstavlja veliku tragediju. O tom aspektu, nažalost, u emisiji nije bilo dovoljno riječi. Moj duboki naklon nedužnim civilnim žrtvama koji su izgubili život tokom bombardovanja 1999. godine“, rekao je Schieb.

On je naglasio, međutim, da se odlučno protivi, i zbog poštovanja prema žrtvama nacističkog progona, svakom upoređivanju sa Drugim svjetskim ratom koji je bez svake sumnje bio zločinački i kojim je nacistička Njemačka zahvatila cijelu Evropu.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo